Gå til hovedindhold

Mobile menu

"Jeg er Malala"

Verdens yngste modtager af Nobels Fredspris, pakistanske Malala Yousafzai, Birmingham i England, fylder 20 onsdag d. 12. juli 2017

Southbank Centre (Flickr/CC)

Det er sjældent vi her på Globalnyt omtaler fødselsdage for 20-årige. Men dagens fødselar er så modig, uforfærdet og bemærkelsesværdig, at vi gør en undtagelse for klodens vel nok kendteste teenager.

Hele verden kender hende bedst som Malala. Pigen, der som 15-årig blev forsøgt myrdet af en taleban-tilhænger, da hun 9. oktober 2012 med bus var på  vej hjem fra skole i Swat-dalen i det nordvestlige Pakistan.

Hun overlevede mirakuløst tre kugler og blev senere behandlet på et hospital i Birmingham i England, hvor hun og hendes familie bor i dag og hun nu fortsætter sin uddannelse. Den uddannelse, som rabiate islamister vil nægte hende og millioner af andre piger.

Hendes far grundlagde den skole, som Malala gik på, da hun blev forsøgt myrdet. Også han havde været udsat for trusler fra taleban, som står bag bombninger af pigeskoler og mishandlinger og drab på både elever og lærere.

Allerede i 2008 havde Malala blot 11 år gammel holdt et oplæg med titlen "Hvor vover Taleban at tage retten til uddannelse fra mig". Det bragte hende i sigtekornet.

Malala kom sig relativt hurtigt efter mordforsøget og genoptog sin kamp for pigers og kvinders uddannelse. Hun blev verdensberømt og modtog Sakharov-prisen i 2013.

Året efter fik hun sammen med den indiske børnerets-aktivist Kailash Satyarthi Nobels Fredspris. På sin 18-års fødselsdag åbnede Malala en skole for syriske flygtningepiger i Libanon, som finansieres af en fond, der bærer hendes navn.

Hun har skrevet en bog på baggrund af attentatet mod hende i 2012. På dansk har den titlen "Jeg er Malala".

Meget mere om hende på Wikipedia