Jens Ege er død

Jens Ege sammen med Kronprinsesse Mary til festgudstjeneste i Københavns Domkirke 5. maj 2015 i anledning af 70-årsdagen for Danmarks befrielse.


Foto: Kirken i København
Forfatter billede

Jens Ege var aktiv for modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig, hvor han startede som cykelbud og senere blev del af en gruppe studerende og undervisere på Københavns Universitet, der havde til opgave at registrere alle stikkere og kollaboratører.

I 2005 udgav han sammen med Eli Fischer-Jørgensen bogen Interneringskartoteket om arbejdet under besættelsen.

Jens Ege gik på gymnasiet i Svendborg, og allerede i gymnasietiden lavede han små sabotagehandlinger mod tyskerne. 

Jens Ege blev uddannet jurist i 1951. Han var det meste af sin karriere ansat i  udenrigsministeriet, hvor han bl.a. i 1981 var chargé d’affaires i Bangladesh og samme år blev ministerråd, titlen lige under ambassadør. 

Noakhali

Bangladesh var – og er – et stort samarbejdsland for dansk udviklingsbistand. Og det var en spændende nybrudstid for dansk bistandsvirke dengang. 

Det fattige Noakhali-distrikt i det sydlige Bangladesh var således 1978-92 mål for et af Danmarks største bistandsprojekter nogensinde, Noakhaliprojektet.

Det var et ambitiøst, integreret egnsudviklingsprojekt inden for bl.a. landbrug, uddannelse og infrastruktur. Hovedtanken var at give hele distriktet et samlet løft.

Danida var i begyndelsen af 2000-tallet stadig til stede i distriktet med projekter inden for landbrug, drikkevand, hygiejne og akvakultur. Og Bangladesh er fortsat prioritetsland for dansk udviklingssamarbejde.

Mere om landet på https://en.wikipedia.org/wiki/Bangladesh

Jens Ege blev i 1991 dansk generalkonsul i Berlin, hvorfra han blev pensioneret i 1995. Dertil var han i en periode medlem af Flygtningenævnet og fra 1995 til 1998 valgobservatør i Afrika, Balkan og Østeuropa.

I maj i fjor tog han sammen med kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) første spadestik til det nye Frihedsmuseum i Churchillparken i København.

Frihedsmuseet blev lagt i ruiner af en ødelæggende brand, men genåbner i 2019 og kommer hovedsageligt til at ligge under jorden som et symbol på undergrundshærens skjulte kamp under krigen. 

Mere på https://natmus.dk/museerne/frihedsmuseet/status-for-genopbygning-af-frihedsmuseet

Jens Ege blev født 16. december 1925 og døde 7. januar 2018.