Gå til hovedindhold

Mobile menu

Jordansk kortfilm sætter fokus på gadechikane

En jordansk amatørfilminstruktør gør ifølge The Jordan Times op med gadechikane i en kortfilm, der sætter fokus på mellemøstlige kvinders frihed, restriktioner og følelser i den arabiske offentlighed.

Screenshot fra Youtube - As I want af Alaa Al Sa’di

Den jordanske instruktør Alaa Al Sa’di producerede i 2013 en to minutter lang kortfilm til PLURAL+ Video Festival, som er et fælles initiativ under FNs Alliance of Civilisations og the International Organisation for Migration.

Filmen vandt PLURAL+ Global Film Initiative Award, men det er først i 2016, at filmen er blevet vist i Jordan, skriver The Jordan Times.

As ”I” Want, som filmen hedder, blev produceret uden professionelt udstyr og filmhold, men budskabet står meget klart: Hvordan mange arabiske kvinder ikke kan klæde sig, som de selv ønsker, men som deres fædre, brødre, viceværter, naboer med flere finder passende.

Alaa Al Sa’di forsøger at gøre op med det arabiske samfundssyn på kvinderoller, som påvirkes af popkulturelle stereotyper inden for sæbeoperaer og musikvideoer. Et samfundssyn, der fører til cat calling og sexchikane af kvinder – og til bekymrede fædre, der holder deres døtre hjemme i frygt for, at de chikaneres, hvis de går ud alene.