Kendt u-landsfotograf fylder 60

Mike Kollöffel


Foto:
Forfatter billede

Den engagerede u-landsarbejder og -iagttager blev født i Baden–Baden i det dav. Vesttyskland, kom til Danmark i november 1978 og slog sig ned, giftede sig og fik børn – og tabte sit rejsehjerte til Latinamerika, måske allermest Bolivia.

Enhver, der har mødt Mike Kollöffel, ved med hvilket engagement og professionalisme, han griber tingene an. F.eks. som leverandør af fotos til Danidas tidsskrift "Udvikling", hvor man gang på gang gribes af billedernes motiviske klarhed, umiddelbare fortællekraft og skønhed.

Især et digert 72-siders særnummer af tidsskriftet om Bolivia i 1997 står den dag i dag som et lysende eksempel på, hvad en begavet fotograf kan gøre for billedsiden.

Og så gør det heller ikke noget, at hans viden om Andeslandet er nærmest altomfattende og båret af dyb indlevelse for de fattige indianere, han sammen med bl.a. nu afdøde journalist Steffen Knudsen har skildret i flere bøger.

Starten i det danske var ellers ydmyg nok. Fra 1978 til 1983 arbejdede han på maskinfabrik, var pædagogmedhjælper og hjemmehjælper, før medieverdenen fik tag i ham efter et mediekursus og AV/TV på Kolding Højskole.

1984-87 var han ansat som fotografassistent hos fotograf Karsten Movang og blev uddannet som fagfotograf. Siden 1989 har han så arbejdet som freelance fotograf.

Som det globaliserede menneske han er, taler han engelsk, fransk, spansk, portugisisk samt dansk og naturligvis sit tyske modersmål.

Mike Kollöffel har sit virke som reportagefotograf i Latinamerika, Afrika og Asien med baggrunds- og nyhedsreportager og kampagner for hjælpeorganisationer, til dagblade og magasiner samt video-indslag til elektroniske medier.

I Danmark arbejder han især inden for fagblade, forskellige organisationer (danske og internationale), ministerier og styrelser, teater samt som still fotograf på film/TV-produktioner.

Gift med journalist

Han er gift med free lance journalist Linda Nordahl Jakobsen, og parret, der bor på Rathsacksvej på Frederiksberg, har to voksne døtre, Klara på 24 og Steffanie på 28

Da de var små, lærte de deres fars vandrende veje at kende. Hele familien tog i 1995 på seks måneders forældreorlov verden rundt til Bolivia, Peru, USA, Tonga, New Zealand og Indonesien, mest en familietur, men også lidt reportagetur. For kameraet hviler sjældent.

Mere om Linda Nordahl på https://globalnyt.dk/content/latinamerika-kender-fylder-60

Fødselaren er på sin runde dag undervejs i Ecuador, hvor han arbejder som frivillig og som fotograf for en international NGO i forbindelse med et solenegiprojekt for oprindelige folk i Amazonas.  

Mike Kollöffel har i de senere år arbejdet med større udstillingsprojekter som bl.a.: 

2015 The Forest of Mirrors – Deludstilling på fem store lærreder, vist under klimatopmødet COP21, 2015, Paris. Indigenous Peoples’ Pavillion, Climate Generation Space. Et samarbejde mellem antropolog Stine Krøijer og Mike Kollöffel, støttet af EU og Statens Kunstfond.

2013 Amazon TrailsSpor i Amazonas, udstilling vist på Arbejdermuseet, København og Phototek Esbjerg, 51 iscenesatte farveportrætter i storformat med tekster, 

2009 Enkerne – Stemmer fra Guatemala/ Widows,Voices from Guatemala, udstilling vist på Arbejdermuseet København og Phototek Esbjerg, 

48 store iscenesatte farveportrætter af kvinder, hvis pårørende og familiemedlemmer blev myrdet under borgerkrigen, samt sort/hvid reportagebilleder. Bogkatalog på dansk/engelsk og spansk.

PRODUKTIONER, PROJEKTER OG KAMPAGNER – udvalg af seneste

2017 Ecuador, solenergiprojekt for oprindelige folk, Love for Life projekt, Germany , Ceibo Ecuador & Clearwater , USA.                             

2016 Ecuador/Peru, optagelser til Forest Exhibition                                                              

2015 Honduras,  kampagne menneskerettigheder, miljø og regnskov , Verdens Skove  Ecuador, optagelser til Forest Documents, Statens Kunstfond og DJ ophavsretsbevilling.                                     

2014 Tyrkiet/Syrien flygtninge fra Kobane, indsamlingskampagne, Folkekirkens Nødhjælp og ACT.                                          

Mozambique, oplysningskampagne og video om uddannelse og civil rights IBIS/OXFAM.                                           

2013 Bolivia, udvindingsindustrier, oprindelige folk og madskolen Bolivia, IBIS.                                

2012  Ecuador, oplysningsbevilling Danida og produktion af udstillingen Amazon Trails. 

                    Man kan se mere på www.mikekolloeffel.com

UDSTILLINGER  

2015  The Forest of Mirrors, udvalg på COP 21 Climate Change Konference, Paris , France.

2015 Enkerne – Widows, udvalg på Center for Levende Menneskerettigheder, København.     

2013 Spor i Amazonas – Amazon Trails, Arbejdermuseet, København og Phototek Esbjerg, i samarbejde med antropolog Stine Krøijer, 51 iscenesatte portrætter i storformat med tekst.

2010 Viudas – Enkerne, udvalg trykt på 6 stk. canvas 6 x 1,20 m, vandreudstilling i Guatemala City og i landsbyer i fem provinser i Guatemala.  

2009 Enkerne – Stemmer fra Guatemala – Widows – Voices from Guatemala, Arbejdermuseet København og Phototek Esbjerg, 48 iscenesatte farveportrætter og sort/hvide dokumentarfotografier samt bogkatalog på dansk/engelsk og spansk/engelsk.

2007 Fortidens Forbrydelser frem i lyset, Pressen, Politikens Hus, København.

2007 One Shot Each, Museet for Fotokunst, Odense, gruppeudstilling med bog.

2006 Meanwhile – billeder fra en anden verden, Odense Fototrienale, gruppeudstilling med bog.

2000 Meanwhile – billeder fra en anden verden, Fotografisk Center, København, gruppeudstilling. 

1998 Manga Allpa Mama – Lerets moder, Nationalmuseet København og Moesgård Museum, Århus. 

1992 Im Schatten der Zeit, Deutsch Amerikanisches Institut, Heidelberg, Tyskland. 

1990 I Tidens Skygge – Indtryk fra Sydamerika, Nikolaj Kirke, København. 

1989 Forårsudstilling, Charlottenborg, København.