Kenya er ramt af Obama-mania

obama_kenya
Obama ved åbningen af en erhvervskonference lørdag formiddag.
Foto: KTN News
Forfatter billede

”Præcis klokken 20.00 brød Kenya ud i jubelskrig, da Air Force One landede,” lyder de første linjer på forsiden af avisen The Standards lørdagsudgave.

Præsident Barack Obama er kommet hjem, og det er på høje tid, mener kenyanerne og særligt de kenyanske medier, som i denne weekend udelukkende er optaget af den amerikanske præsidents besøg.

Det er Obamas første Kenya-besøg som USA’s præsident, men hans fjerde besøg på det afrikanske kontinent. Han er selv halvt kenyaner, idet hans far, Barack Obama senior, var økonom fra Kenya.

Barack Obama junior landede i Nairobi fredag aften og spiste middag med sine slægtninge, blandt andet hans halvsøster Auma og ”Mama Sarah”, som Obamas kenyanske far til dels voksede op hos.

Lørdag formiddag åbnede han konferencen Global Entreneurship Summit, hvor han fik en bragende modtagelse af de omkring 200 deltagere.

”Mennesker løftes ud af fattigdom, indkomsten stiger og middelklassen vokser,” sagde Obama på erhvervskonferencen.

”Jeg vil være her, fordi Afrika bevæger sig fremad. Afrika skal være et omdrejningspunkt for hele verden, ikke kun for Afrika. De gode nyheder er, at det ikke kun er mig, der kan se det lovende ved Afrika,” sagde Obama ifølge den kenyanske avis The Standard.

Travlt program

Foruden erhvervslivet og den økonomiske vækst er sikkerhed og terrorbekæmpelse nogle af de emner, der står højt på dagsordenen.

Lørdag morgen indledte Obama dagen med et besøg ved det mindesmærke, der er rejst til ære for de omkomne ved angrebet mod den amerikanske ambassade i Kenya i 1998.

Over 200 mennesker døde i angrebet, heriblandt 12 amerikanere og 34 kenyanere, der var ansat ved ambassaden. Terrornetværket al-Qaeda menes at stå bag angrebet.

Terrortruslen er desværre ikke ukendt for Kenya, som netop har genåbnet det store Westgate shoppingcenter, hvor den somaliske milits al-Shabaab dræbte 67 mennesker under et angreb i september 2013, som strakte sig over fire dage.

Mere nyligt har al-Shabaab taget skylden for en blodig massakre mod et universitet i den nordlige by Garissa, hvor 148 mennesker blev dræbt – de fleste universitetsstuderende.

På grund af truslen fra al-Shabaab er ikke færre end 10.000 politibetjente – en fjerdedel af politikorpset i hele Kenya – udkommanderet for at sørge for sikkerheden i Nairobis gader under Obamas todøgnsvisit.

LGBT-rettigheder er et følsomt spørgsmål

Et andet emne, der muligvis vil blive listet med på dagsordenen, er menneskerettigheder, herunder også rettigheder for Kenyas LGBT-personer (bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede).

Homofobi er opadgående i mange afrikanske lande, og LGBT-aktivister i Kenya har slået alarm på grund af en stigning i voldelige overfald på homoseksuelle og i antallet af voldtægter mod lesbiske, som foretages for at ”kurere” dem.

Præsident Kenyatta afviste blankt inden Obamas ankomst, at spørgsmålet om homoseksuelles rettigheder vil være blandt de emner, de to præsidenter drøfter.

Ifølge flere medier betegnede Kenyatta spørgsmålet om LGBT-rettigheder som et ”ikke-punkt” på dagsordenen.

”Som land og som kontinent står vi over for langt mere alvorlige emner, som vi vil drøfte med USA og vores øvrige partnere,” sagde Kenyatta.

Kort tid inden sin afrejse udtrykte Obama derimod sin støtte til LGBT-rettigheder. Han sagde, at han over for flere afrikanske ledere tidligere har været meget direkte om sine holdninger på området, og at han også har planer om at tage LGBT-rettigheder op på denne tur, skriver flere medier.

”Som en, der har familie i Kenya og kender historien om, hvordan landet så ofte er blevet holdt tilbage fordi kvinder og piger ikke behandles retfærdigt, mener jeg at de samme værdier gælder, når det handler om forskellige seksuelle orienteringer,” sagde Obama til BBC inden Kenya-besøget.

Sigtelsen mod Kenyatta

Kenyanske medier er kogt over i begejstring over Obamas besøg og har beskrevet, hvordan Obama endelig ”kommer hjem”.

På gaden i Kenya mener mange, at det har taget den amerikanske præsident alt for lang tid at tage turen til Kenya og besøge det land, hans far stammer fra.

Flere medier har imidlertid påpeget, at besøget af politiske årsager ikke kunne lade sig gøre før nu.

Den kenyanske præsident, Uhuru Kenyatta, var sigtet ved Den Internationale Straffedomstol i Haag for sit ansvar i valgrelaterede uroligheder i Kenya, som kostede et stort antal mennesker livet.

Sigtelserne mod Kenyatta er siden frafaldet.

Videre til Etiopien

Efter besøget i Kenya rejser Obama søndag aften videre til Etiopien, hvor han som den første præsident nogensinde skal tale til Den Afrikanske Union.

”Jeg bliver den første amerikanske præsident, der ikke alene besøger Kenya og Etiopien, men også taler til kontinentet som helhed og bygger videre på det historiske afrikanske topmøde, vi holdt her, og som efter min mening har uddybet de allerede stærke relationer, vi har over hele kontinentet,” sagde Obama i et interview med den britiske tv-station BBC inden afrejsen til Kenya.