Kenya går til valg igen

uhuru_kenyatta_sworn_in_2013
Uhuru Kenyatta da han blev indsat som præsident i 2013.
Foto: Kiprutokelvin/wikimedia
Laurits Holdt

Formanden for landets valgkommission, Wafula Chebukati, sagde onsdag, at valget vil finde sted som planlagt. Valgstederne åbner således torsdag morgen i hele landet.

På et pressemøde klagede han over, at flere af kommissionens medarbejdere er blevet truet og han vil ikke garantere for deres sikkerhed under valget.

I august vandt den siddende præsident Uhuru Kenyatta præsidentvalget med 54 procent af stemmerne mod udfordreren Raila Odingas 45 procent. Seks andre kandidater fik til sammen den resterende knap ene procent af stemmerne. 

Kort tid efter erklærede landets højesteret præsidentvalget for ugyldigt på grund af uregelmæssigheder. Parlaments- og lokalvalgene, der blev holdt samtidig, var fortsat gyldige. I første omgang blev nyvalget fastlagt til 17. oktober men det blev senere ændret til 26. oktober.

10. oktober trak Odinga sig fra valget og bad om at få det udskudt. 

“Vi kan ikke svigte vores forfædre”

Kenyatta har opfordret befolkningen til at stemme i god ro og orden. “Vores forfædre kæmpede og døde for afrikanernes ret til at stemme og vi kan ikke svigte dem ved at ikke at stemme nu,” sagde han i en tale onsdag.

Mange kenyanere såvel som folk, der følger valget i udlandet, er bekymrede for, at de skarpe uenigheder kan lede til voldelige konfrontationer i stil med dem, der fulgte valget i 2007. Her blev 1.600 dræbt og titusinder drevet på flugt fra deres hjem. Desuden skete der store materielle ødelæggelser.

Opfordrer til boykot

Oppositionslederen og hovedudfordreren til valget i august, Raila Odinga, har opfordret sine tilhængere til at boykotte valget. Han kalder valget for fup og mener fortsat, at det skal udskydes.

Han opfordrede dog samtidig sine tilhængere til at holde sig hjemme under valget, så “det blodtørstige regime” ikke kan “massakrere” dem, som han udtrykte det i en tale.

Han erklærede desuden at parti-alliancen, National Super Alliance, NASA, som stod bag hans kandidatur, nu er en modstandsbevægelse. 

I landets tredjestørste by Kisumu, der er Raila Odingas højborg, har der været voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter, der støtter Odingas krav om at valget skal udskydes yderligere.

Dommerne blev væk

Højesteret skulle onsdag have taget stilling til spørgsmålet om at udskyde valget. Men retten kunne ikke behandle sagen, da blot to af syv dommere dukkede op til høringen. 

En af de dommere, der ikke mødte op var Philomena Mwilu. Tirsdag blev hendes livvagt skudt og såret af ukendt gerningsmænd. Hun var blandt de fire dommere, der stemte for at annullere valget den 8. august. Hun var angiveligt for chokeret til at deltage i høringen blot én dag efter skyderiet.

En anden af dommerne var syg, en tredje var ude af byen og ude af stand til at nå frem i tide og yderligere to havde af uoplyste årsager ikke mulighed for at være til stede.

Da højesteret i august kendte præsidentvalget ugyldigt blev det af visse iagttagere set som en sejr for retsstaten i landet, der er hårdt plaget af korruption og magtmisbrug på alle niveauer i samfundet. 

I en analyse på BBC skriver en af nyhedsstationens Afrika-medarbejdere, at det er svært ikke at se højesterets manglende evne til at stille med et funktionsdygtigt dommerpanel til onsdagens høring som en stort nederlag for retssystemet i landet.