Kenyansk LGBT-drama udtaget til Cannes

skaermbillede_2018-04-26_kl
Den kenyanske film Rafiki udfordrer landets stigmatisering af homoseksuelle
Foto: Screenshot fra Rafiki
Forfatter billede

26. april 2018

Kampen for lesbisk kærlighed

Kena (Samantha Mugatsia) og Ziki (Sheila Munyiva) er filmen Rafiki’s hovedpersoner. To unge kvinder, der bor i det samme boligkvarter i Nairobi, men ellers lever vidt forskellige liv. Kena arbejder og skal læse til sygeplejerske, mens Ziki hænger ud på gaden og danser, uden planer og retning for livet.

De to kvinder mødes, fordi deres fædre stiller op mod hinanden i kampen om en plads i den lokale kommunalbestyrelse. På trods af omgivelsernes blikke, sladder og homofobiske kommentarer vokser deres kærlighed til hinanden.

Ziki og Kena får ikke lov til at have deres kærlighed i fred


Foto: Screenshot fra Rafiki
Men kærligheden får ikke lov til at blomstre. Da det opdages, at Kena og Ziki ikke kun er veninder, men også kærester, angribes de af lokalsamfundet og  tvinges til at vælge mellem kærlighed og sikkerhed.

Filmen skildrer de to kvinder opdage deres identitet og udfordre deres skæbne, og den stiller spørgsmålet, om det er bedre at forblive usynlig, men sikker, eller at løbe risikoen og kæmpe mod konservative regler i kampen for kærlighed.

Hverdagsfortællinger fra Afrika

Instruktøren bag Rafiki, Wanuri Kahiu, har tidligere modtaget anerkendelse for sine værker. Hendes første spillefilm, From a Whisper fra 2010, der handlede om den koordinerede bombning af de amerikanske ambassader i Tanzania og Kenya i 1998, vandt fem priser ved African Movie Academy Awards, blandt andet prisen for bedste instruktør.

Wanuri Kahiu er en af kvinderne bag AfroBubbleGum


Foto: CC BY 3.0
Kahiu er også en af folkene bag AfroBubbleGum – et afrikansk kunstnerkollektiv, der vil fortælle flere hverdagshistorier fra det Afrika, der i modsætning til den typiske mediedækning, ikke er ramt af krig, sult eller ekstrem fattigdom.

Ambitionen bag AfroBubblegum er at fortælle sjove, nytænkende og rørende dramaer fra det liv, de fleste afrikanere lever – inklusiv LGBT-personer.

Kynismen omkring homoseksuelle

Men det har ikke været uden konsekvenser at producere en film om et LGBT-forhold i Kenya, hvor klimaet bliver stadigt mere homofjendligt. Homoseksualitet er ulovligt og uaccepteret af op mod 90% af den kenyanske befolkning. Homoseksuelle udsættes for diskrimination, stigmatisering og vold.

Wanuri Kahiu sætter i filmens pressemeddelelse ord på disse udfordringer: ”At lave en film om to forelskede kvinder i Kenya betyder, at man udfordrer en dybt rodfæstet kynisme om homoseksuelles forhold som eksisterer hos skuespillere, filmhold, venner og familie.”

Modstand understreger vigtigheden

Rafiki’s producere var også involveret i LGBT-filmen Stories of Our lives, instrueret af det kenyanske kunstnerkollektiv THE NEST i 2014. Filmen opnåede stor international succes, men i hjemlandet blev den forbudt, skuespillere og filmhold blev udsat for chikane og en lokal producer arresteret.

Rafiki er en film om alt det gode og svære ved at være forelsket


Foto: Screenshot fra Rafiki
”Mens disse eksempler illustrerer de udfordringer, der er forbundet med at producere en film om en lesbisk kærlighedshistorie i Afrika, fremhæver det også, hvor vigtig og nødvendig en historie som denne er”, siger Kahiu og fortsætter: ”Rafiki er en historie om alt, der er godt og svært ved at være forelsket”.

Cannes Film Festival afholdes den 8.-19. maj. Rafiki vises som en del af ”Un Certain Regard”- programmet, der er særligt dedikeret til utraditionelle og innovative filmprojekter.