Kikuyu-traditioner, borgerkrig og drømme om uddannelse

Forfatter billede

Første del af den selvbiografiske trilogi om Ngugi wa Thiong’os liv går fra hans første minder til han bliver optaget på gymnasiet efter sin omskæring, kikuyuernes overgangsrite fra barndom til manddom.

Det er fortællingen om en traditionel kikuyu-opvækst, der minder meget om den første del af Wangari Maathais selvbiografi ”Unbowed”, men også om den absurditet, kolonialismen og dens diskriminerende lovgivning medførte, og om at vokse op i borgerkrigens skygge med slægtninge på begge sider.

Drømmene i bogens titel er drømmene om at uddanne sig, om at få mulighed for at rejse og opleve verden, om at få en bedre og anderledes fremtid end som daglejer hos en hvid kolonialist.

Opvæksten i en polygam storfamilie
Wa Thiong’os mor er tredje kone i en polygam familie med fire koner i alt. De bor i et traditionelt bosted med en hytte hver og med hver deres marker og afgrøder. Faren ser de ikke meget til, men han lader de enkelte koner styre deres egne husholdninger, så længe han har landbrugsland og kvæg og er en rig mand.

Da han bliver frataget sin jord på grund af kolonistyrets prioritering af skriftlige aftaler over de traditionelle mundtlige, mister han også kontrollen over sit liv, sin indtjening og sig selv og ender med at drikke, banke sine koner og tage deres afgrøder og penge.

Han jager wa Thiong’os mor væk efter at have taget hele hendes høst et år, og sammen med sine to sønner må hun flytte hjem til sin egen far, wa Thiong’os morfar.

Nu begynder kampen for at samle penge nok til skoleafgifterne, for at brødføde børnene og for at finde fodfæstet som bortjaget.

Traditionernes drømmetid
Den verden, wa Thiong’o vokser op i, er sært uberørt af tidens gang. Der gælder stadig den traditionelle orden og kikuyuernes særlige normer og styreform, men samtidig trænger vesten sig ind på kikuyu-samfundet i kraft af både positive ting som skolegang og negative ting som kolonistyre, forskelsbehandling og jordovertagelser, hvor traditionelt og fælles ejerskab ignoreres af den britiske kolonimagt.

Det er til tider næsten som at læse en antropologisk beskrivelse af kikuyu-stammen, og en fortælling om kenyansk koloni-historie, der tilfældigvis er set gennem en drengs øjne. Han træder ofte tilbage fra fortællingen og opridser historiske begivenheder uden mange referencer til sig selv.

Borgerkrigen kommer
Det uretfærdige og  undertrykkende kolonistyre kan ikke fortsætte i al evighed, og utilfredsheden med det og modstanden mod det vokser sig stærkere og stærkere i løbet af wa Thiong’os opvækst.

Fra at være begivenheder på rygteniveau, kommer borgerkrigen langsomt til at præge  alles hverdag med massearrestationer og vilkårlige afhøringer, natlige razziaer, og overfald både fra guerillahæren i bjergene, hvor alle har en bekendt eller slægtning, og fra kolonimagtens britisk-afrikanske hær, hvor alle også har en bekendt og slægtning.

Midt i denne krigstid forsøger menneskene at opretholde forestillingen om normalitet, at passe deres arbejde og deres uddannelse.

Kenyansk kolonihistorie og kikuyu-traditioner
Bogen berører mange temaer, både kenyansk kolonihistorie, kikuyu-traditioner, social mobilitet i et koloniland, folkelig modstand mod undertrykkelsen og en opvækst i en absurd tid.

Tempoet er ganske roligt, og det gør det muligt for wa Thiong’o at behandle alle sine temaer. Fortællingen ville ikke være fuldstændig uden sin historiske og politiske ramme, og det gør den mere vedkommende at blive fortalt gennem en drengs opvækst.

Det er en bog, der godt kan anbefales, men ikke for sin handlingsmættede historie eller store følsomhed. Den er ganske nøgternt fortalt og har lange passager med historiske fakta, der gør det muligt at forstå den tid, den foregår i. Og det gør den spændende, men ikke på en umiddelbar eller specielt lettilgængelig måde.

Forfatter: Ngûgî Wa Thiong’o
Titel: Drømme i Krigens tid
Forlag: C&K Forlag

ISBN: 9788792884213
Pris: 249,00,- (vejledende udsalgspris)