Kina slår massivt ned på muslimsk mindretal

kina_hrw
Forfatter billede

Omkring en millon muslimer tilhørende mindretallet uighurer sidder i dag i en form for politiske fangelejre i Xinjiang-provinsen, hvor de er indespærret uden nogen form for rettergang.

Det skriver Human Rights Watch, der nu udgiver den hidtil mest omfattende rapport om situationen i Xinjiang-provinsen i det nordvestlige Kina.

Eradicating Ideological Viruses’: China’s Campaign of Repression Against Xinjiang’s Muslims” – indeholder nye beviser for, at den kinesiske regering i udbredt grad gennemfører tilfældige anholdelser og fængslinger, udsætter de anholdte for tortur og mishandling og i stigende grad indfører kontrol over folks dagligdag.

I hele regionen bliver den muslimske befolkning på omkring 13 millioner mennesker udsat for politisk indoktrinering, kollektiv straf, begrænsninger i bevægelsesfrihed og kommunikation, religiøse restriktioner og masseovervågning. Det er alt sammen tiltag, der strider mod de grundlæggende rettigheder, påpeger Human Rights Watch.

”Den kinesiske regering begår menneskeretskrænkelser i Xinjiang i et omfang, der ikke er ste i landet i årtier,” siger Sophie Richardson, der er Kina-direktør i Human Rights Watch.

“Undertrykkelsen i Xinjiang er en prøve på, om FN og bekymrede regeringer vil sanktionere et i stigende grad magtfuldt Kina for at sætte en stopper for denne mishandling.”

En million mennesker i genopdragelseslejre

Den kinesiske regerings kampagne mod ”voldelig ekstremisme”, som regering kalder det, blev indledt i Xinjiang i 2014. Siden 2016 blev indsatsen optrappet i form af et stigende antal fængslinger, både i deciderede fængsler og i politiske genopdragelseslejre.

Troværdige vurderinger peger på, at Kina tilbageholder omkring en million mennesker i disse lejre. Her bliver muslimer tvunget til at lære mandarin (en kinesisk dialekt), synge sange der hylder kommunistpartiet og memorere særlige regler, der gælder for muslimer.

De indsatte, der modsætter sig denne politiske genopdragelse eller ikke vurderes at lære nok, bliver straffet.

Rapporten indeholder interviews med 58 personer, der tidligere har boet i Xinjiang. Af dem har fem tidligere været indsat i en lejr for politisk omskoling, og 38 personer har familiemedlemmer, der er havnet i en sådan lejr. 19 af de interviewede er flyttet fra Xinjiang i løbet af det seneste halvandet år.

Human Rights Watch har lavet følgende video med klip med nogle af interviewpersonerne fra rapporten:

Find rapporten her