Kinas milliardærer investerer i filantropi

Finanskvarteret I Shanghai
Foto: Matt Paish/Flickr
Forfatter billede

Ejendomsbaronen Fan Jianchuan er blandt Kinas 500 rigeste. Nu vil han bygge museer i den lille by Anren, for både at holde noget af Kinas historie i live, men også for at sikre sig, at hans navn ikke bliver glemt.

Carrie Waley mener, at penge kun kan tilfredsstille en i et stykke tid. Efterhånden ønsker man status og anerkendelse fra samfundet. Den evige jagt efter status og anderkendelse har gjort filantropi i Kina en offentlig affære.

Mennesket dør to gange. Den første gang er fysisk og den anden gang dør man fra menneskets minder,” udtaler Fan Jianchuan til The Guardian.

Donerer sig magt

De fleste milliardærer i Kina har selv oparbejdet formuen. Det svært at nå til disse højder, hvis man ikke har nogen relation til embedsmændene i landet. Motiverne bag donationerne har dog ikke altid været lige gode.

Misfornøjelsen blandt det kinesiske folk er også steget på grund af grådighed blandt embedsmænd. I 2012 startede præsident Xi Jinping derfor en kampagne, der slår hårdt ned på korruption.

Korruptionskampagnen kan påvirke økonomien negativt

Der spekuleres i, at korruptionskampagnen har en større negativ økonomisk effekt. Kampagnen er blevet så omsiggribende, at der lyder advarsler om, at embedsmænd afholder sig fra at godkende investeringsprojekter, enten fordi de er bange for at blive involveret i en fremtidig korruptionssag, eller fordi de uden bestikkelse ikke har incitament til at foretage sig noget.

Stigende antal milliardærer i Kina

På trods af lavere vækst er antallet af dollarmilliardærer i Kina øget. Sidste år var antallet af kinesiske dollarmilliardærer 354. I år er tallet oppe på 596. Ifølge Hurun Report i Shanghai, der har lavet formueberegningerne, har Kina flere dollarmilliardærer end USA, der har 537.

Denne vækst skyldes delvist, at de kinesiske aktiemarkeder ligger højere i år sammenlignet med sidste år. Derfor er mange af milliardærernes børsnoterede og ikke-børsnoterede selskaber vurderet betydeligt højere end året før.

Hvis man medregner Hongkong, Taiwan og Macau stiger antallet af dollarmilliardærer til 715.

Ifølge Verdensbanken lever flere millioner kinesere af under 1,25 dollars om dagen. I byerne lever op mod 20% af populationen i ekstrem fattigdom.