Kinas store, nye “silkevej” skal være med til at bekæmpe ørkenspredning

800px-tibetan_desert
Thomas Jazrawi

For første gang nogensinde er Kina vært for et af de store FN-topmøder om miljø.

Det foregår i Ordos, Indre Mongoliet, og er det 13. møde for parterne i FN's Konvention for Bekæmpelse af Ørkenspredning (COP13 under CCD). 

Det fremgår af FN's hjemmeside. 

Værtsnatione præsenterede et nyt initiativ, der skal hjælpe med at bremse ørkendannelse. Det foregår i sammenhæng med "Belt and Road", et stort handelsinitiativ, der ofte bliver kaldt "den nye silkevej". 

Kina ønsker med initiativet at øge samarbejdet mellem de involverede lande om miljøbeskyttelse, klimaforandringer og beskyttelse af naturmangfoldighed.

Initiativet med navnet "Belt and Road Joint Action Initiative to Combat Desertification" blev søsat søndag aften på COP13, lyder det i en opdatering på den officielle side for topmødet. 

Stort problem for Kina

Kina lider særligt hårdt under ørkenens fremmarch, skriver FN. 169 lande påvirkes negativt af ørkenspredning, men Kina er landet, hvor det største areal og den største befolkningsgruppe trues af ødelandet. 

Mere end 2 milliarder hektar produktivt land er globalt mere eller mindre ødelagt, og det påvirker mere end 1,5 milliarder mennesker. Uden handling vil det årlige tab på 12 millioner hektar forværres.

Voldsomme tørker i 2017 betød sult og hungersnød for 25 millioner mennesker i fire lande – Nigeria, Yemen, Sydsudan og Somalia, skriver UNCCD på hjemmesiden. 

Minstrene på mødet forventes at præsentere deres mål for at genoprette land og jord på topmødet. De vil også forsøge at nå til enighed om redskaber for at imødekomme tvungen migration, sand- og støvstorme og handlinger for at skabe modstandsdygtighed blandt lokalbefolkninger. 

Kina har et mål om at mindske ørkenområder i landet med 50% i 2020, skriver FN-sitet. 

Læs mere om det vigtige topmøde i nedenstående links