Klima-update: Fra Bangkok til Frisco og markant FN-opråb

global-climate-action-summit
Thomas Jazrawi

“Klimaforandringer bevæger sig hurtigere end vi gør – og hastigheden giver genlyd af et SOS på tværs af kloden”.

Således lyder det fra FN’s generalsekretær António Guetteres i en erklæring mandag

“Klimaforandringer er den afgørende udfordring i vor tid og vi er ved et afgørende øjeblik”; fortsætter portugiseren. 

Han ønsker, at der bliver taget store og udslagsgivende skridt inden 2020 for at slå bremsen i på den globale opvarmning. 

Det sker lige efter, at verdens klimaforhandlere har været samlet i Bangkok for at tale sig nærmere enighed om de konkrete regler for den globale klimaaftale, Paris-aftalen, der blev vedtaget i Frankrigs hovedstad i 2015. 

Langsom fremgang

Forhandlingerne i Bangkok skulle lette arbejdet med en nå til enighed om et konkret sæt af regler for, hvordan målene i Paris-aftalen konkret skal realiseres. 

Fremgangen har imidlertid ikke været prangende, lyder det fra gruppen af de mindst udviklede lande (LDC-gruppen).

“Mens der har været en større fornemmelse for den påtrængende nødvendighed fra lande, der kom til Bangkok, har fremgangen været langsom. Der er stadig et stort stykke arbejde og kun fem dage til forhandlinger i Katowice (den polske værtsby, red.), før Paris-aftalens regelsæt skal være klar”, siger Gebru Jember Endalew, formanden for LDC-gruppen. 

Flere miljøorganisationer peger ligeledes på, at det ikke går hurtigt nok. 

“Det er skuffende, at de ikke kunne komme længere med forhandlingerne”, lyder det fra Isaiah Kipyegon Toroitich i en pressemeddelelse fra ACT Alliance, en sammenslutning af NGO’er, hvor bl.a. Folkekirkens Nødhjælp er med. 

USA har meldt ud, at den ønsker at trække sig fra Paris-aftalen. Det kan imidlertid først ske i 2020, men alligevel er der kritik af stormagtens rolle i forhandlingerne.

“USA’s tilbagetrækning af 2 milliarder dollar ud af et løfte på 3 milliarder til Den grønne Klimafond og modarbejdelse af fondens opfyldning. Disse handlinger er ikke blot en benægtelse af ansvaret for klimakrisen. Disse handlinger vil bringe mere skade til vores folk og samfund”, siger Lidy Nacpil fra Asian Peoples Movement on Debt and Development. 

Rachel Kennerley fra Friends of the Earth mener, at USA’s handlinger får andre udviklede nationer til at følge trop. 

“Nu taler Australien åbent om at droppe sine i forvejen svage klimastrategi og træde ud af Paris-aftalen. Andre lande med manglende ambitoner, herunder Stobritannien, gemmer sig bag USA’s skygge, mens de påstår at være klimaledere”, forklarer hun. 

Topmøde for klimahandling i Californien

Netop USA bliver centrum for et klimastormøde i denne uge til trods for, at supermagten er på vej ud af den globale klimapagt. 

Det er guvernøren for Californien, Jerry Brown, der inviterer. Han er i modsætning til præsident Donald Trump fortaler for atgøre en indsats mod klimaforandringer. 

Ifølge flere medier har han forud for mødet annonceret, at Californien skal være neutralt i forhold til at udlede klimaskadelige gasser i 2045. Altså, at der ikke skal udledes mere CO2 end der kan godtgøres for på andre måder. 

Onsdag byder han indenfor til Climate Action Summit i San Fransisco. Her kommer en lang række gæster fra hele verden, herunder Harrison Ford, Alec Baldwin, John Kerry, Frank Jensen, Christiana Figueres og Erik Solheim. 

Gæstelisten kan ses her