Kom, lad os sparke til nogen, der ligger ned!

somalisk_demo_04
Somaliske demonstranter foran Christiansborg.
Foto: Pernille Bærendtsen
Laurits Holdt

26. marts 2015

Pernille Bærendtsen

Pernille Bærendtsen er PhD-studerende ved Copenhagen Business School, hvor hun har fokus på humanitarisme og den tanzaniske diaspora i Danmark. Hendes PhD er en del af det fælles forskningsprojekt Everyday Humanitarianism in Tanzania.

Hun har tidligere har arbejdet som journalist, medietræner og udviklingsmedarbejder, og har beskæftiget sig med kommunikation og kultur, såvel som den danske udviklingssektor og civilsamfundet. Hun har 15 års erfaring fra arbejde i Serbien, Uganda, Kenya, Sydsudan og Tanzania.

www.duniaduara.dk

Jeg passerede ved middagstid den 24. marts en demonstration på Christiansborg Slotsplads, hvor hovedsagligt yngre somaliske asylansøgere fyldte pladsen op. De havde hjemmelavede bannere med, og råbte et slagord, der lød som ‘Peace now!’.

Jeg parkerede min cykel, gik ind blandt mængden, tog billeder, og snakkede med folk. Der var mange unge, særligt flere yngre kvinder og en del mindre børn. Det undrede mig faktisk, at der var så mange unge somaliere. Det vakte min nysgerrighed.

Jeg bemærkede, at de virkede usikre på, hvor de skulle rette protesten hen, de cirklede fx lidt forvirrede rundt på pladsen. På et tidspunkt gik de væk fra pladsen, over mod kontorbygningen der ligger mod Børsen, hvor folk stod og kiggede ud af vinduerne. Et par betjente kom til, snakkede med demonstranter og anviste dem angiveligvis til at gå tilbage til pladsen. Helt fredeligt. Folk ville godt snakke og fortælle, om hvorfor de stod der. (To mænd samlede sågar løbende affald op.)

Baggrunden for demonstrationen, læste jeg mig senere til, er utilfredshed over, at anerkendelsesprocenten af somaliske asylansøgere er faldet fra 93 procent i 2012, 58 procent i 2013 og nu ligger på 10-20 procent. For mange af de mennesker, der har forladt Somalia, er landet endnu ikke et stabilt land at vende hjem til. 

En flok unge holdt et banner op, hvorpå der stod skrevet: ’Our message is to the politicians to stop the negativity against Somali asylum seekers’. Det fortæller præcist om en anden baggrund for den frustration, som mange unge somaliere oplever: De er trætte af det negative prædikat, de er blevet tildelt.

Ironisk nok – et prædikat, der lever i bedste velgående.

Politikeren Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti, opfattede nemlig demonstrationen som ’aggressiv og racistisk’ – det skrev han om på sin Facebook-side. En status update, der affødte en strøm af mere eller mindre hjernedøde, og racistiske, kommentarer. Posten er 24 timer senere blevet delt 164 gange.

Det tog Radio24syv heldigvis fat i onsdag morgen (kl. 6.20), hvor jeg fortalte om min oplevelse af begivenheden. Lyt til interviewet her.

Kenneth Kristensen Berth fastholdt i radioen sit udsagn. Og hvor jeg måske ikke er overrasket over, at han kan få det til at handle om, at somaliere ikke er egnet til integration, og ‘at min politiske overbevisning farver min oplevelse af demonstrationen’ (måske en projektion, som radioværten pointerede) – så er jeg nok mest forfærdet over Kenneths manglende evne til at gengive en oplevelse uden at lægge en hel befolkning for had.

Er det i orden? Er det sådan Dansk Folkeparti arbejder?! I så fald er partiet sunket langt lavere, end jeg lige gik og troede. 

Jeg holder mig væk fra Kenneth Kristensen Berths Facebook-side. Debatten skal tages i virkeligheden. Men politikere som Karsten Kristensen Berth skal holdes til ansvar – hans analyse og formidling af hvad, der fandt sted er ikke kun ynkelig og inkompetent, den er også foruroligende fordi den tager ordet fra en af de befolkningsgrupper, der har mest brug for det.