Kosmetikkæde i blackface-shitstorm

Watsons Malaysias nyeste kampagnefilm
Foto: Screenshot fra YouTube
Forfatter billede

Den seneste skandalesag om en reklame, der kaldes racistisk og blandt andet bruger blackface, kører i øjeblikket i Malaysia. Her lancerede kosmetikkæden Watsons for nylig en ny reklamevideo. Videoen, som nu er trukket tilbage, fremstiller en faux mørkhudet kvinde som værende uværdig at elske, skriver Afropunk.

Hvor er lyset?

Reklamen er opbygget som en eventyrfortælling om en rig og stærk mand, der ønsker at finde den kvinde, han drømmer om hver nat, og gifte sig med hende. Fordi hun har den smukkeste sangstemme, han nogensinde har hørt, afholder han en konkurrence for alle verdens kvinder, så han kan finde sin drømmekvinde.

Konkurrencen kan siges at gå dårligt, da ingen af ​​kvinderne ser ud til at leve op til den rige mands forventning, men så er der pludselig en stemme, der er anderledes. Stemmens ejerkvinde dukker op til konkurrencen med et tildækket ansigt, og rigmanden, der bliver rørt af hendes stemme, opfordrer hende til at fjerne klædet, der dækker hendes ansigt. Han vil se hende.

Mens der afspilles dramatisk baggrundsmusik, fjerner kvinden klædet og afslører sit ansigt, der er malet med sort farve. Manden og alle tilskuerne ved konkurrencen er i chok. De lader ikke til at forstå, hvordan en så smuk stemme kan komme ud af en kvinde med så mørk hud.

I håb om, at det hele er en vittighed eller en misforståelse, spørger manden spørger: "Hvor er lyset?"

Uønsket hudfarve

Det viser sig dog også, at den sorte kvinde slet ikke er sort. Hun malede sig blot en anden hudfarve – og gjorde sig derved ’uønsket’ – for at teste mandens oprigtighed.

”Jeg er ikke mørk – faktisk er jeg fejlfri,” som hun siger til ham.

De to gifter sig, og fejringen akkompagneres af en sang om skønhed og lykke, skriver AsiaOne.

Shitstorm

Marketing Interactive rapporterer om, hvordan Watsons’ kampagnevideo, der gik viralt i løbet af få timer efter at være publiceret, udløste en såkaldt shitstorm på de sociale medier. Mange har udtrykt deres utilfredshed med videoen og bruger ord som racistisk, ufølsomt og usmageligt, når de har kommenteret videoen.

Filmen, der har oplevet et kæmpe backlash, fik efter bare få timer på Facebook mere end 240.000 visninger, skriver Marketing Interactive. Selvom den officielle Watsons-annonce er blevet fjernet, er det nemt og hurtigt at finde videoen, der stadig cirkulerer online.

Videoen har fået ekstra stor opmærksom, da den har nogle af Malaysias største personligheder og berømtheder på rollelisten – blandt andet Uqasha Senrose, Kamal Adli, Raja Ilya, Ruhainies, Sasha Saidin, Amber Chia, Thanuja og Alvin Chong. Det skriver Marketing Interactive.

En tam undskyldning

Watsons Malaysia har som nævnt fjernet videoen, der blev postet den 7. juni 2017, fra både sine Facebook- og Youtube-kanaler og har efterfølgende udstedt en officiel undskyldning.

I undskyldningen skriver de, at videoen er inspireret af en malaysisk folkefortælling om en kvinde, Dayang Senandong, der blev født forbandet med sort hud men velsignet med en smuk stemme. Legenden fortæller, at kongen blev forelsket i Dayang Senandong på grund af hendes stemme og indre skønhed. Forbandelsen blev løftet efter, at hun fødte kongens barn.

De skriver endvidere, ifølge Afropunk, at de står fast på, at enhed og retfærdighed spiller en vigtig rolle, og at de respekterer folk fra alle nationaliteter. Watsons forklarer i undskyldningen, at videoen blev skudt for at fremhæve legenden og dens moralske værdier af indre skønhed og fortællingen om, at ægte kærlighed eksisterer.

”Vi beklager, at nogle af vores fans føler sig fornærmet af videoen, hvilket ikke var vores hensigt. Vi tager feedback fra vores fans seriøst. Jeres fortsatte støtte vil blive meget værdsat, og eventuel feedback fra jer vil hjælpe med at forbedre vores tjenester. Tak," skriver Watsons Malaysia på deres Facebookside ifølge Afropunk.

Undskyldningen er dog blevet mødt med megen skepsis.

Ifølge AsiaOne, har mange udtrykt utilfredshed med undskyldningen og kaldt den for en skændsel og mener ikke, at den lyder til at være oprigtigt. Her påpeges det også af flere, at det lyder som om, at Watsons mener, at de har deres på det rene, og at problemet ligger hos folk, der er overfølsomme.