Gå til hovedindhold

Mobile menu

Kristian J.: Danske virksomheder skal hæve standarden i Vietnam

Danske erhvervsaktiviteter skal være med til løfte niveauet for, hvordan man driver virksomhed i Vietnam. Det siger udenrigsministeren i et interview med Globalnyts udsendte. Kristian Jensen (V) har netop afsluttet et erhvervsbesøg i det sydøstasiatiske “Tigerland”. Og her er udfordringerne fra korruption stadig store.
Hvis man har vilje og ressourcer til at investere i Vietnam, kommer investeringen retur, mener Thomas Bo Pedersen, direktør for Mascot.

Hvis man har vilje og ressourcer til at investere i Vietnam, kommer investeringen retur, mener Thomas Bo Pedersen, direktør for Mascot.

Gerd Kieffer – Globalnyt

Langs loftet glider tøj forbi som spøgelser på snor. Sat fast med klemmer på metalskinner cirkulerer tøjet fra arbejdsstation til arbejdsstation, hvor de ansatte vietnamesere sidder klar. Hurtigt og effektivt gør de deres arbejde – klipper, stryger, sorterer, syer, presser – og sender tøjet videre til den næste.

Vi er på en af Mascots to fabrikker i Vietnam, der ligger et par timers kørsel uden for Hanoi. Her har den silkeborgensiske virksomhed, der producerer arbejdstøj, holdt til siden 2008.

Virksomheden har i alt 1.200 medarbejdere i Vietnam. På grund af de gode vilkår, Mascot tilbyder sine medarbejdere – blandt andet i form af  høj løn, sundhedstilbud, fokus på arbejdssikkerhed og betalt barsel – er det en populær arbejdsplads blandt vietnameserne.

Som Thomas Bo Pedersen, direktør på fabrikken, siger:

”Vi får vores investeringer i medarbejderforhold retur. Det er en kliché, men glade medarbejdere er gode medarbejdere.”

art_2_thomas_bo_pedersen_og_kristian_jensen2ny.jpg

-->
Thomas Bo Pedersen viser udenrigsminister Kristian Jensen rundt på Mascots fabrik – her er de i sundhedsklinikken, der er tilknyttet fabrikken.

Thomas Bo Pedersen viser udenrigsminister Kristian Jensen rundt på Mascots fabrik – her er de i sundhedsklinikken, der er tilknyttet fabrikken.

Gerd Kieffer – Globalnyt

Se vor omtale af den danske direktør, da han fyldte 60 i juni i fjor, på

https://globalnyt.dk/content/thomas-bo-pedersen-fra-journalist-til-direktor

Hæve standarder

Mascot er en af de cirka 130 danske virksomheder, der er til stede i Vietnam i dag. Den danske ambassade i Hanoi oplyser, at man oplever en markant stigende interesse for Vietnam blandt danske virksomheder både hvad angår produktion og salg.

Danmark og Vietnam har et strategisk partnerskab bygget op omkring handel. Tanken bag er, at det danske engagement i Vietnam delvist skal ske gennem danske virksomheder, der via deres ekspertise, spidskompetencer og investeringer, som skal styrke Vietnams videre udvikling og hæve deres standarder.

”Mascot er berømt for at løfte niveauet – både i forhold til miljø, sundhed og arbejdstagerrettigheder. Og de gør det jo ikke, hvor meget pænt man ellers kan sige om dem, for deres blå øjnes skyld. De gør det, fordi de rent faktisk får en bedre forretning ud af det. De får højere effektivitet, de får mindre fejl, og dermed kan de reducere de store spildomkostninger, mange andre virksomheder har,” siger udenrigsminister Kristian Jensen.

I sidste uge var han på erhvervsbesøg i Vietnam, der blandt andet førte ham forbi Mascots ene fabrik. Ministeren fortæller, at hans besøg hos danske virksomheder, der er aktive i Vietnam, er med til at sende et klart signal til myndighederne om, hvor den danske politiske opbakning ligger:

”Det sender et signal om, at vi holder øje med, hvad der foregår, hvad det er, danske virksomheder kan levere og om, at vi hele tiden nævner bekæmpelse af korruption, som vigtig for danske investeringer.”

Stigende korruption

Netop det sidste er der brug for, hvis man spørger Niels Østerberg. Han er seniorpartner i Østerberg Ice Cream, der åbnede forretning i Ho Chi Minh City (Saigon) i marts 2016, og direktør for frugtvirksomheden Orana, som har været etableret i Vietnam siden 2002.

I sin præsentation for udenrigsministeren nævner Niels Østerberg en række fordele ved at have produktion i Vietnam – f.eks. billig arbejdskraft og lave produktionsomkostninger – men påpeger også udfordringerne. Såsom det faktum, at copyright i Vietnam betyder ’right to copy’, og at korruptionen i landet ikke er faldende.

Overrasket minister

Den information kommer bag på Kristian Jensen:

”Vi hører faktisk noget andet fra andre virksomhedsejere, der siger, at de (vietnamesiske myndigheder, red.) har taget nogle tiltag, som går i den rigtige retning, og vist vilje til også at lytte til, hvad erhvervslivet oplever af problemer.”

Fra ambassadens side bekræfter man, at korruptionen er stigende – hvis det holder, hvad viser det så?

”Så viser det, at Vietnam ikke har forstået, hvad der skal til for at tiltrække de investeringer, de gerne vil have,” siger udenrigsministeren og fortæller, at NRGi-koncernen længe har ventet på at få tildelt en grund at bygge boliger og kontorer på i Ho Chi Minh City.

”Man kan frygte, at når de ikke kan finde en grund, så er det, fordi de ikke har fået afleveret den rigtige kuvert. Hvis tingene kun flytter sig, når der flyttes kuverter, så har danske virksomheder det svært,” understreger Kristian Jensen.

Han tilkendegiver, at der selvsagt er risiko for, at de vietnamesiske myndigheder stikker danskerne blår i øjnene med snakken om korruptionsbekæmpelse, men holder fast i, at flere danske virksomheder ikke er helt så negative i deres vurdering af korruptionen.

 

art_2_produktion4.jpg

-->
Vietnam ligger nummer 112 ud af 167 lande på Transparency Internationals korruptionsindex fra 2015.

Vietnam ligger nummer 112 ud af 167 lande på Transparency Internationals korruptionsindex fra 2015.

Gerd Kieffer – Globalnyt

Globalnyts rejse til Vietnam var støttet af Udenrigsministeriet.