Krokodillen overtager roret i Zimbabwe

emmerson_mnangagwa_sabc
Emmerson Mnangagwa ved et partiarrangement.
Foto: Screen dump fra South African Broadcasting Company, SABC på YouTube.
Laurits Holdt

24. november 2017

Fredag overtager Emmerson Mnangagwa præsidentembedet i Zimbabwe fra 93-årige Robert Mugabe. Mugabe har været landets leder siden uafhængigheden i 1980 og hen ved tre fjerdedele af landets befolkning har aldrig haft en anden statsleder.

En talsmand for regeringspartiet siger, at 71-årige Mnangagwa skal bestride præsidentposten i resten af indeværende valgperiode. Der skal efter planen være valg i sommeren 2018.

Mnangagwa vendte 22. november tilbage fra Sydafrika. Her havde han opholdt sig siden 6. november, hvor han blev fyret som vicepræsident. Ved hjemkomsten var han blevet udpeget af det regerende parti ZANU PF til at afløse Mugabe som præsident.

Se hans første tale efter hjemkomsten:

Emmerson Dambudzo Mnangagwa, som er hans fuld navn, er en af landets mest markante ledere. Han er en af veteranerne fra krigen mod det hvide mindretalsstyre. Med årene arbejdede han sig mod toppen og han var sammen med Robert Mugabe, der da blev forhandlet i Lancaster House i London – forhandlingerne, der førte til Zimbabwes uafhængighed.

Han har øgenavnet krokodillen – et tilnavn som en anden markant politiker i regionen, Sydafrikas tidligere præsident PW Botha, også gik under. Han blev dog kaldt “den store krokodille”. Han døde i 2006.

Han blev født 15. september 1942 eller 1946 i minebyen Zvishavane i den centrale del af landet og han har en juridisk uddannelse.

Minister siden 1980

Han var minister for sikkerhed da militæret i 1983 og 1984 begik omfattende massakrer mod civile i Matabeleland i det vestlige Zimbabwe. Massakrerne menes at have kostet flere end 20.000 ofre. Mnangagwa har dog hele tiden benægtet, at have haft noget med massakrerne at gøre.

Siden da har han skiftet mellem ministerposter frem til han blev vicepræsident i 2014. I perioden 2000-2005 var han dog formand for parlamentet.

Da han blev udnævnt til vicepræsident i 2014 karakteriserede The Guardian ham som en “hardliner”. Og fra da af blev han anset for Mugabes naturlige arvtager. Flere internationale medier beskriver ham dog som væsentligt mere fleksibel og pragmatisk end Robert Mugabe.

Hans kurs mod toppen fik et knæk, da det lykkedes kræfter tæt på præsident Mugabe, at få Mnangagwa fyret for anklager om undergravende arbejde i begyndelsen af november 2017.

Helt centralt i denne operation stod præsidentfruen Grace Mugabe, som var frontperson i den såkaldte Generation 40-gruppe – en gruppe højtstående men yngre medlemmer af regeringspartiet ZANU PF.

Emmerson Mnangagwas egen fraktion i partiet kaldes Team Lacoste – opkaldt efter tøjmærket med en krokodille – opkaldt efter hans øgenavn, krokodillen.

De to fraktionener har længe ligget i krig om, hvem der skulle have magten efter Mugabe.

Fra sit eksil i Sydafrika orkestrerede han angiveligt militærkuppet, som til sidst tvang Mugabe til at opgive præsidentposten. Lederen af militærkuppet, general Constantino Chiwenga er ifølge BBC en nær allieret til Mnangagwa.

Rigdom med ukendt oprindelse

Den nye præsident har et godt rygte i erhvervs-kredse og det kan komme ham til gode, når han skal forsøge at skabe flere arbejdespladser i det kriseramte land.

Han er selv involveret i forretninger og er en af landets rigeste personer.

Hvor hans formue stammer fra er ikke helt klart men en del stammer angiveligt fra ulovlig minedrift i Demokratiske Republik Congo under den såkaldte “Anden Congo-krig”. Her deltog Zimbabwe med op mod 12.000 soldater i perioden 1998 til 2002.

Flere topfolk i Zimbabwes militær og politiske liv udnyttede krigens kaos til at berige sig ved at udføre mineraler fra DR Congos rige undergrund.

Således udpeger et FN-panel i 2002 Emmerson Dambudzo Mnangagwa som en af 54 personer, der burde underlægges finansielle restriktioner og et forbud mod rejser.