Kvindekamp på cykel

Baraah Luhaid med sin cykel
Foto: Spokes Hub - bragt med tilladelse af Baraah Luhaid
Forfatter billede

Saudi-Arabien er fortsat et af verdens mest kvindeundertrykkende lande, hvor en mandlig værge er nødvendig for at en kvinde kan få adgang til grundlæggende rettigheder, og hvor feministiske aktivister er i høj risiko for at blive angrebet.

På nogle kvinderettighedsområder er der over de seneste år sket små forbedringer, beretter The Guardian. Men på trods af at Kong Salman muligvis har løsnet grebet en smule om det mandlige værgemål og opfordret kvinder til at arbejde, har den kvindelige del af befolkningen stadig ikke lov til eksempelvis at køre bil.

Der er dog nogle kvinder, der nægter at være stille og følge strømmen.

 

Kulturelle barrierer

25-årige Baraah Luhaid har altid elsket at cykle. Gennem hele sin opvækst cyklede hun med sin bror rundt i gaderne i Riyadh, hovedstaden i Saudi Arabien, på trods af, at kvinder teknisk set ikke havde lov til at cykle.

Selvom cykling i dag er lovligt for kvinder, efter det blev legaliseret i 2013, er det kun tilladt i parker eller på strande, og kun med en mandlig værge til stede, skriver Globalcitizen.

Efter Luhaid blev færdig i med sin ungdomsuddannelse, søgte hun med lys og lygte efter et job et i en cykelbutik – men ingen ville ansætte en kvinde.

Sidste år tog hun på en cykeltur rundt i Kina med sin bror. Hun vendte tilbage til Riyadh, mere fast besluttet på at cykle frit rundt end nogensinde før, men blev mødt af vejspærringer og udfordringer grundet hendes køn. Et problem var hendes abaya – en traditionel lang, sort kjole – som blev ved at blive fanget i cyklens kæde.

“Men det var ikke den mest udfordrende del,” siger hun til The Guardian. “Det er de kulturelle barrierer.”

Folk ruller regelmæssigt deres bilvinduer ned og råber fornærmelser, når de ser hende, ligesom at hun rutinemæssigt bliver stoppet af politiet. “I sidste uge blev jeg stoppet, fordi nogen påstod, at jeg overtrådte loven,” fortæller hun grinende til The Guardian.

Men en ting er sikkert, Luhaid er fast besluttet på, at det er hendes ret at kunne cykle frit rundt i Riyadhs gade. Og det er noget hun vil kæmpe for, at alle andre kvinder også kan komme til, skriver Globalcitizen.

 

Kampen for retten til at cykle

Som et led I denne kamp har hun været med til at grundlægge Saudi Arabiens første cykelbutik og cykelfællesskab, Spokes Hub, som henvender sig til både mænd og kvinder. Der er en café og workshops, og det er det eneste sted i det mellemøstlige kongerige, hvor kvinder kan mødes for at dele deres passion for cykling, skriver Globalcitizen.

Men det er ikke alle, der har støttet den unge saudier lige meget.

“Da jeg begyndte at cykle, sagde mine bedste venner:” Luhaid, når vi ser dig, vil vi filme dig og grine – du er en pige, det er ikke meningen, at du skal gøre det”, fortæller hun til The Guardian.

Bortset fra hendes søster og bror har hendes familie været meget forsigtige.

“Mine forældre har en anden mentalitet og var bekymrede over, hvordan den mere konservative del af familien ville reagere,” siger hun. Hvorefter hun tilføjer, at støtten fra sin bror er uvurderlig, skriver Emirateswomen.

Oprindeligt blev hun ofte mødt med aggression og negativitet – også fra kvinder. De frygtede, at hun ville føre deres døtre på afveje. Hendes drøm er, at alle saudiske kvinder skal kunne cykle frit, men hun har måttet træde forsigtigt.

 

Et fastfrossent system under optøning

Siden åbningen af et cykelcenter for kvinder var uholdbart – juridisk såvel som socialt – fokuserede Spokes Hub oprindeligt på mænd, og blev placeret ved det universitet, hvor Luhaids bror studerer.

På trods af, at hun teknisk set er udelukket fra sin egen virksomhed, har hun fundet en måde at inkludere kvinder og piger på. Blandt andet ved at tilbyde Spokes Hub-tjenester fra bagenden af ​​en varevogn. Hun har endda også designet en ’cykelabaya’ med ben, som er ved at blive patenteret, skriver The Guardian.

For at tiltrække støtte kan Spokes Hub ikke beskrives som værende feministisk eller ’for kvinder’, og af juridiske årsager må hendes bror, som er en af ​​meget få saudiske mandlige feminister, ofte repræsentere virksomheden. Luhaid forklarer, hvordan investorer griner når de hører ’kvindelig administrerende direktør for en sportsvirksomhed’, skriver Emirateswomen.

Der har været små skridt for kvinders rettigheder i det dybt konservative og kvindeundertrykkende land de senere år, ifølge Think Progress. Blandt andet sendte sendte Saudi-Arabien i 2011 en kvindelig atlet til OL, og i 2015 fik kvinder ret til at stemme og stille op til kommunalvalget, beretter Globalcitizen.

 

Kvindekampen starter i det små

“Jeg står overfor noget større, end jeg oprindeligt tænkte,” siger Luhaid og fortsætter, “Når jeg taler for kvinders ret til at cykle, taler jeg for kvindernes uafhængighed. Ændring af grundlæggende overbevisninger kræver langsomt og ensartet arbejde”, skriver Emirateswomen.

Og kampen indbefatter alt fra det at designe en cykelvenlig abaya til at tilbyde mobile cykeltjenester til kvinder. Disse praktiske bekymringer er dog lette i forhold til de kulturelle normer, hun udfordrer. Men som hun siger til the Guardian, “Det er udfordrende, men nogen skal starte”.

Vejen er stadig lang, men Spokes Hubs succes viser, at de konservative tankesæt i Saudi-Arabien ikke er helt fastfrosne, og at der er kvinder, der  er fast besluttede på at ryste dem.