Gå til hovedindhold

Mobile menu

Kvinder og børn flygter fra voldtægt, mord og hungersnød i Sydsudan

FN advarer om en systematisk etnisk udrensning i Sydsudan, og der er erklæret hungersnød flere steder i landet. Nu beskriver flygtningene selv de grusomheder, som tvinger hundredetusinde kvinder og børn til at flygte fra Sydsudan.
Siden kampene eskalerede i juli 2016, er flere end en halv million mennesker flygtet fra Sydsudan.

Siden kampene eskalerede i juli 2016, er flere end en halv million mennesker flygtet fra Sydsudan.

EU Humanitarian Aid and Civil Protection (arkiv)

"Børnene og de ældre - soldaterne slagtede dem. Jeg har set børn, som blev bundet fast til deres døde mor og kastet i floden."

Sådan fortæller et øjenvidne om, hvad der foregår i Sydsudan, til Red Barnet.

Siden kampene eskalerede i juli 2016, er flere end en halv million mennesker flygtet fra Sydsudan - størstedelen af dem til Uganda. Det er nu Afrikas største flygtningekrise med mere end 1,5 millioner mennesker, der er drevet på flugt, siden kampene brød ud i december 2013.

Det skriver Red Barnet i en pressemeddelelse.

86 procent af de flygtede er kvinder og børn. Skrækslagne, udsultede og ofte alene ankommer de til Uganda. Mange børn er så traumatiserede, at de ikke kan tale, og de ved ikke, om deres forældre er i live.

31-årige Sylvia flygtede fra krigen, da hun så sin bedste veninde og hendes børn blive myrdet af væbnede grupper i byen Yei, som ligger i det sydvestlige Sydsudan.

”Min veninde og hendes børn blev slagtet i Yei. Hendes yngste var tre måneder og den ældste fire år,” fortæller Sylvia.

”Jeg har set børn, som blev bundet fast til deres døde mor og kastet i floden. Det er en populær metode blandt soldaterne. Børn går ikke i skole, og der er sult overalt. Børn dør af sygdomme,” fortsætter Sylvia.

Hun rejste fra Yei sammen med en gruppe mennesker fra hendes landsby. I flere dage måtte de gemme sig fra kampene i bushen.

Under flugten fandt hun et toårigt barn, som lå i vejkanten. Pigen var nøgen, udsultet og dehydreret. Sylvia ved stadig ikke, hvad pigen hedder, eller hvad der er sket med hendes forældre, men hun har taget pigen sig.

”Jeg fandt hende i vejkanten. Græsset havde næsten dækket hende til, men jeg kunne høre hendes gråd. Jeg fik det så dårligt og kunne ikke efterlade hende, fortæller Sylvia.

Gruppevoldtægter, nedslagtning og sultedød

De flygtninge, som Red Barnet har talt med, beskriver den forfærdelige situation; unge kvinder, der bliver voldtaget af op mod ti mænd i træk, og kvinder og børn, der bliver slagtet af soldaterne.

”Da de væbnede grupper kom til vores landsby, voldtog de landsbyens unge piger. Ti mænd kan voldtage en kvinde, og det er intet problem, hvis hun dør. Før plejede de ikke at dræbe kvinderne, men nu dræber de både kvinder, børn og gamle,” fortæller 35-årige Joy.

Red Barnets nødhjælpsarbejder Flavia har talt med mange af de kvinder og børn, der er flygtet:

”De fortæller os, at de har set deres forældre blive dræbt. En dreng fortalte, at hans far blev hængt ved siden af ham. Han har mareridt om det om natten, og når han vågner, er han stadig i chok. Vi ser også mange tilfælde af underernæring - du kan tælle børnenes ribben,” siger Flavia.

Red Barnet er ekstremt bekymrede over FNs advarsler om grusomhederne i Sydsudan og opfordrer alle konfliktens aktører til at beskytte de civile, som er fanget midt i konflikten. De skal sikre, at nødhjælpsarbejdere fortsat kan levere livsreddende sundhedsydelser og beskyttelse til sårbare, uskyldige børn.

”Øjenvidneberetningerne er grusomme. Børn kommer alene efter at være blevet tvunget til at flygte fra deres hjem for at finde sikkerhed og beskyttelse. Mange er på kanten af sultedøden. Der er allerede blevet erklæret hungersnød i tre distrikter i landet. Det vil sprede sig, hvis omverden ikke åbner øjnene og anerkender katastrofens omfang,” siger Red Barnets Afrika-ekspert Jakob Eilsøe Mikkelsen, som netop er kommet hjem fra en rejse til Sydsudan.

Red Barnet arbejder både i Sydsudan og med flygtninge i Uganda.