Gå til hovedindhold

Mobile menu

Kvinderne i Afghanistan får deres egen tv-kanal

I et land hvor kvinderne næsten ingen rettigheder har, er Zan TV noget ganske særligt. Det er Afghanistans første tv-kanal udelukkende produceret og præsenteret af kvinder, og dens indhold er naturligvis dedikeret til kvinder.
Afghanske kvinder klædt i burka er det man ofte forbinder med kvinder i Afghanistan, men sådan er det ikke nødvendigvis mere.

Afghanske kvinder klædt i burka er det man ofte forbinder med kvinder i Afghanistan, men sådan er det ikke nødvendigvis mere.

USAID Afghanistan - Flickr.

En tv-kanal kun til kvinder har set dagens lys i det ellers mandsdominerede Afghanistan. Den nye tv-kanal betegnes som et kæmpe gennembrud for kvinders rettigheder i det krigshærgede land. Zan TV (Kvinders TV) sender fra et simpelt studie i hovedstaden Kabul, og så kører kanalen på et minimalt budget. Det skriver The Telegraph.

Den nye tv-kanal kommer primært til at fokusere på talk-shows, sundheds- og musikprogrammer. Derudover vil der være nyheder og diskussioner, som tager udgangspunkt i hvad kvinder har brug for. De kvindelige ansatte er utroligt stolte og glade for deres nye tv-kanal, og de ser den som en mulighed for at sprede budskabet om kvinders rettigheder og muligheder, som mange ofte ikke kender til.

Nye tider

Afghanistan er kommet langt siden Talibans fald i 2001 og selvom det konservative land nu om dage snakker meget om kvindernes rettigheder, så bliver det ofte ved snakken. Dog er kvinders mulighed for at studere og at arbejde inden for mediebranchen blandt de største bedrifter landet har set i mange år.

Ifølge Indiatoday har Zan TV seksten mandlige tekniske medarbejdere ansat, men det er meningen at kvinderne på kanalen også vil overtage den del, når de engang har fået det lært. Selvom kvindelige nyhedsværter ikke længere er unormalt i Afghanistan, så får kvinderne ofte ingen medietræning. Således lærer Zan TVs nye værter deres arbejde imens de gør det.

Som kvinde i medierne i Afghanistan må man finde sig i meget, blandt andet misbilligende blikke og delvis udelukkelse af samfundet. Derudover er der mange af kvindernes familier som har svært ved at acceptere deres arbejde, men på trods af det lader de sig ikke kue. Kvinderne klør på og de er allerede i gang med at tage kvantespring.