Gå til hovedindhold

Mobile menu

Latinamerika og Caribien tager et skridt tilbage i kampen mod sult

Et stigende antal af indbyggerne i Latinamerika og Caribien sulter, viser ny rapport udarbejdet i samarbejde mellem FAO og PAHO. Hvis udviklingen fortsætter, bliver det svært for regionen at nå Verdensmål 2, som stræber efter at udrydde sult og fejlernæring i 2030.

Pixabay

Det samlede antal af mennesker, der sulter i Latinamerika og Caribien, er steget. Dette er et skridt tilbage fra de ellers lovende fremskridt, de sidste årtier har vist.

Sådan lyder den barske konklusion fra en ny rapport publiceret af FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) og den Panamerikanske Sundhedsorganisation (PAHO). Den stigende sult sker endda samtidig med, at overvægt er blevet et større problem i disse lande.

I 2016 havde omkring 42,5 millioner personer i regionen ikke nok mad til at møde deres daglige kaloriebehov. Dette udgør en 6 % stigning, svarende til at 2,4 millioner flere mennesker går sultne i seng.

Kæmper en dobbelt kamp

Julio Berdegué fra FAO har i forbindelse med rapporten udtalt, at det vil blive meget svært for regionen at nå Verdensmål nummer 2’s målsætning om at udrydde sult og fejlerernæring ingen 2030, hvis man ikke reagerer på denne negative tendens.

Som han selv siger det, har regionen ”taget et skridt tilbage i en kamp, den ellers var ved at vinde”.

Et af problemerne er, at regionen lige nu kæmper en dobbelt kamp – en imod sult, og en imod overvægt. Dog er det absolut nødvendigt ikke at tolerere nogle af delene, da begge problemer, ifølge Berdegué, kan lamme en hel generation, hvis der ikke tages hånd om dem.

Rapportens forfattere, FAO og PAHO, anbefaler som løsning, at regionens lande arbejder på at transformere deres madsystemer med særlig opmærksomhed rettet mod de absolut svageste indbyggere og husstande.

Blandt andet er det, ifølge PAHO direktør Carissa F. Etienne, ekstremt vigtigt at kigge på de underliggende sociale årsager til fejlernæring, heriblandt manglende adgang til sund mad, vand, uddannelse og basale sundhedsydelser.

Skal Latinamerika og Caribien tilbage på den rette vej mod at nå Verdensmål 2, er det altså afgørende, at regionens regeringer igangsætter en omfattende indsats, som især er rettet mod de svageste indbyggere.