Lille dansk projekt vil uddanne fysioterapeuter i Sierra Leone

Forfatter billede

Der har nemlig indtil nu ikke været en officiel fysioterapeutisk uddannelse i Sierra Leone. Derfor arbejder Masanga hospital Rehabilitation Project, som projektet hedder, på at opstarte en fire-årig fysioterapeutuddannelse med fire årgange med 25 studerende fra sommeren 2016. 

“Vi finder det vigtigt at støtte projektet og få uddannet en lang række fysioterapeuter til at kunne arbejde og forebygge lange indlæggelsestider på hospitalerne”, skriver Malene Hundebøl, der er sygeplejerskestuderende VIA Aarhus, i en henvendelse til Globalnyt. 

Hun er med i en gruppe studerende fra fysiotepeautuddannelsen, sygeplejerskeuddannelsen, bioanalytikeruddannelsen og bygningskonstruktøruddannelsen, der er i gang med et tværfagligt forløb.

Her arbejder gruppen på projektet på Masanga Hospital, der omhandler et hospital- og uddannelsesprojekt i Tonkolili i Sierra Leone.

Hospitalet har indtil videre plads til 100 indlagte patienter og behandler typisk gravide samt børn og voksne, der er ramt af malaria. Hospitalet er en vigtig del af Tonkolilis sundhedssystem.
 
Masanga organisationen er ved at starte en uddannelse for fysioterapeuter i Sierra Leone, og målet er at om fire år er de første 25 fysioterapeuter klar. Hertil har projektet brug for opførelse af et nyt undervisningslokale med et tilhørende lokale til at øve de praktiske færdigheder man skal have som fysioterapeut.
 
Udfordringen ligger i at skaffe donorer og støtter, så Masanga projektet får råd til at opføre undervisningslokalerne.

Hvorfor nu fysioterapeuter i så fattigt et land?

Jo, man arbejder efter forældede principper om, at hvile er den vigtigste vej til rehabilitering efter en operation eller sygdomsforløb. Det betyder, at rigtig mange patienter er sengeliggende i flere uger under deres indlæggelse på hospitalet.

Nogle er sågar sengeliggende i op til flere år. Da der er egenbetaling for sundhedsydelser i Sierra Leone, presses patienten og de pårørende på den måde økonomisk til det yderste.

Ligeledes er det også ofte de pårørende, der hjælper til med plejen af den indlagte, hvilket medfører at de pårørende må udeblive fra deres arbejde i længere tid. Det presser økonomien yderligere i bund.

Patienter, der er langtids sengeliggende, pådrager sig desuden ofte store liggesår, kontrakturer og andre følgesygdomme som følge af manglende bevægelse og genoptræning.

Gode resultater allerede

Maria Børesen arbejdede i 2013 i seks måneder på Masanga Hospitalet som frivillig fysioterapeut og erfarede, at indlæggelsestiden blev forkortet med op til 75 procent efter fysioterapeutisk behandling.

En fysioterapeutisk behandling vil ikke kun medføre, at patienterne hurtigere bliver rehabiliteret og udskrevet, og at man på den måde vil kunne behandle flere. Det vil også betyde, at både familien og patienten kommer hurtigere tilbage i arbejde, hvilket gavner både deres og samfundets økonomi. 

I løbet af de seks måneder Marie var på hospitalet, fik hun genindført fysioterapien. Hun underviste fire lokale ansatte i fagene basal anatomi, fysiologi, fysioterapi samt vigtigheden af bevægelse.  

Spørgsmål om projektet rettes til [email protected]

Eller tjek www.masanga.dk ud for at se hvordan man kan hjælpe og støtte projektet.

Malene Hundebøl gør opmærksom på, at hendes gruppe af studerende ikke er direkte repræsentanter for organisationen, men samarbejder med den gennem det tværfaglige forløb. 

Vide mere om Sierra Leone?

Læs mere om “bloddiamanternes land”, hvor adskillige danske NGOer er aktive, på https://en.wikipedia.org/wiki/Sierra_Leone