Livsfarlige vilkår for IT-arbejdere

Forfatter billede

Hundredvis af arbejdere i IT-industrien bliver dødeligt syge af at producere vores mobiltelefoner og tablets under stærkt kritisable forhold, viser ny rapport fra DanWatch. Den danske stat køber IT for 570 millioner kroner om året.

“Lammelsen bredte sig fra mine fingerspidser og tæer til mine skuldre og lår. Det var, som om mine fødder ikke ville lystre min hjerne”.

21-årige Xiao Wang var i juli 2014 blot én af 16 unge arbejdere i en IT-fabrik i Shenzen i Kina – som alle oplevede uhyggelige symptomer på et farligt arbejdsmiljø.

Én af dem en gravid kvinde, der mistede sit foster på grund af forgiftning.

Det er nogle af eksemplerne i en ny rapport fra DanWatch, ”Winds of Change”, der kortlægger arbejdsvilkår for arbejdere i IT-industrien i bl.a. Sydkorea, Vietnam og Kina.

Hvert år køber den danske stat og kommuner IT til skoler og sygehuse for flere end 1,4 milliarder kroner af elektronikgiganter, der producerer tablets, mobiltelefoner og computere under forhold, som gør arbejderne livsfarligt syge.

Iført såkaldte ”bunny suits” der beskytter elektronikken, men ikke arbejderen, eksponeres arbejderne for opløsningsmidler og kemikalier som xylen, trichlorethylen og benzene.

Kemikalier, som forskere sætter i forbindelse med spontane aborter, nervelammelser, hjernesvulster, lymfeknudekræft og leukæmi.

Trods regeringens ambitioner om at købe og “efterspørge varer og tjenesteydelser, som i hele værdikæden er produceret og leveret under ansvarlige forhold”, kan hverken staten eller EU, garantere danske borgere, at deres skattekroner ikke støtter livsfarlige vilkår for IT-arbejdere.

Læs rapporten hos DanWatch