Gå til hovedindhold

Mobile menu

Løb bare

Kimbiabilashaka. I starten af februar afholdt Danmissions kvindeprojekt på Zanzibar, Upendo, sammen med den danske organisation Right to Movement, Zanzibar Sports Association og Zanzibar Filmfestival et løb rundt i Stone Town på Zanzibar for at styrke kvinders ligestilling. 
En af de 480 deltagere i Zanzi Half 2018.

En af de 480 deltagere i Zanzi Half 2018.

Right to Movement

Den globale dagsorden for bæredygtig udvikling indebærer en forpligtelse til at styrke mangfoldighed og integration, og løb kan netop skubbe i den retning. 

Kvinderne løb under mottoet ”kimbiabilashaka” som kan oversættes på flere måder; Løb bare, løb uden tvivl, løb uden at være bange eller løb selvfølgelig. På Zanzibar er det ikke en selvfølge, at man løber eller bevæger sig hurtigt, og mange – særligt kvinder – er begrænset i deres bevægelsesfrihed af kultur og normer. 

Retten til at bevæge sig frit

Retten til at bevæge sig frit er en basal menneskeret, som de fleste i den vestlige verden tager for givet. Men i andre dele af verden er der restriktioner – ikke mindst hvor diskrimination imod kvinder er almindelig. Zanzi Half handler om, at få mænd og kvinder, kristne og muslimer til at deltage - på lige fod - i det samme løb. 

Når piger og kvinder indser deres potentiale og styrke på gaden, så er der en spillover effekt på andre områder af livet. Løb er også et værktøj til dialog mellem forskellige grene af samfundslivet. I mødet mellem mennesker, der deler erfaring og lidenskab for en fælles aktivitet, mindskes sociokulturelle, religiøse og kønsmæssige barrierer. 

Lige dele kvinder og mænd

480 deltog i Zanzi Half, hvoraf lidt over halvdelen var kvinder. Langt de fleste løb 5 kilometer. Flere kvinder deltog viklet ind i lag af farvede klæder, og nogle klædt på, så de næppe ville kunne vise sig i det offentlige rum i Danmark uden at få en bøde. Selvom klæder er stærkt påvirket af kulturelle normer, er en T-shirt dog i reglen en sikker vinder hos de fleste. Enkelte løb i sandaler eller helt uden sko, men skal løb fungere på en ordentlig måde, så skal der benklæder til. Vi kunne heldigvis hjælpe en del med gode løbesko

Man skal være tidligt oppe for at løbe på Zanzibar, og særligt i februar som er den varmeste måned. Måske vi løber på et andet tidspunkt næste år? Men løbes, det skal der selvfølgelig, for allerede nu er der flere af kvinderne fra landsbyerne der spørger, hvornår de ud næste gang!