Madspildsbutikken Wefood åbner i Aarhus

wefood
Der findes to Wefood-butikker i København og i maj åbner der også en i Aarhus.
Foto: Folkekirkens Nødhjælp
Laurits Holdt

Om få uger kan du handle overskudsvarer i Wefood og samtidig støtte mennesker i nød. Madspildsbutikken, som Folkekirkens Nødhjælp står bag, slår dørene op med masser af varer til nedsatte priser tirsdag den 29. maj. på Vesterbro Torv 1A midt i Aarhus.

Bulede dåsetomater, let plettede bananer og olivenolie, der nærmer sig ”Mindst-holdbar til”-datoen.Det er eksempler på varer, der kan findes på hylderne i Wefood – Danmarks første butikskæde med overskudsmad.

Wefood forhandler udelukkende fødevarer, der af den ene eller anden grund er blevet kasseret af supermarkeder, leverandører, grossister eller producenter. De kan dog sagtens spises – og sælges endda i Wefood til en pris, der ligger mellem 30 og 50 procent under almindelig pris.

Butikken kommer til at ligge centralt på Vesterbro Torv 1A, og er den første af sin slags i Aarhus.

Det er Folkekirkens Nødhjælp, der står bag Wefood og det glæder generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen, at man nu kan byde aarhusianerne velkommen i madspildsbutikken.

”Jeg glæder mig meget til, at vi åbner i Aarhus. Vi kan mærke, at interessen for at mindske madspild vokser, og det gør Wefood endnu mere relevant. Vi ser frem til, at vi snart kan fortsætte kampen for at mindske madspild sammen med aarhusianerne og samtidig hjælpe mennesker rundt omkring i verden, der sulter.”

Indvielsen af butikken den 29. maj begynder kl. 12 med en times reception for samarbejdspartnere, og presse, hvorefter dørene åbnes for alle nysgerrige og dagen fejres med timetilbud og smagsprøver fra kl. 13 til kl.20.

Stor opbakning blandt aarhusianerne

Butikken er den første af sin slags i Aarhus, men konceptet er allerede afprøvet med succes i København, hvor de første to butikker åbnede i 2016. Wefood bliver drevet af frivillige, og der er stor interesse for at være med til at åbne butikken.

Flere end 100 personer har allerede meldt sig som frivillige, og det glæder Birgitte Qvist-Sørensen. 

“Ligesom vores genbrugsbutikker er Wefood afhængig af frivillige ildsjæle, der vil bruge nogle kræfter på at bekæmpe madspild og samtidig tjene penge til mennesker i nød. At så mange allerede har meldt sig tyder på, at Wefood vil blive rigtig vel modtaget i Aarhus.”

En af de butikker, der vil levere overskudsvarer til Wefood Aarhus, er føtex, og her glæder man sig over den gensidige nytteeffekt, som samarbejdet giver, siger Thor Jørgensen, direktør i føtex.

”Vi har sat os nogle meget ambitiøse mål i føtex for at reducere madspild. Faktisk sigter vi efter at halvere mængden af mad, der går til spildesenest i 2030. Vi har en gang imellem mad i butikkerne sidst på dagen, som ikke bliver solgt, og som har kort holdbarhed. Her er det godt, vi har en samarbejdspartner som Wefood, så maden kan blive spist. Det er win-win for maden, klimaet og for Folkekirkens Nødhjælps arbejde med mennesker i nød.”

Udover frivillige og leverandører er der to væsentlige medspillere i realiseringen af den aarhusianske Wefood-filial, nemlig Poul Due Jensens fond (Grundfos Fonden), som har doneret 1 million kroner, og Købmand Herman Sallings Fond (Salling Fondene), der har støttet med 350.000 kroner. 

Flere end 1000 danskere har været med til at støtte projektet ved at købe en folkeaktie.

Den aarhusianske Wefood-folkeaktie kan stadig købes ved at sende en sms med teksten Aarhus til 1911 (100 kroner) eller på wefood.nu. Aktien bliver sendt til køber, som dermed har været med til at støtte åbningen af den nye butik.

Fakta om Wefood

I Danmark smider vi hvert år 700.000 tons spiseligt mad ud. Samtidig sulter næsten 800 millioner mennesker verden over. Den fordeling ønsker Folkekirkens Nødhjælp at gøre noget ved. Derfor har vi åbnet Wefood – verdens første supermarked med overskudsvarer.

I løbet af det seneste år har Wefoods mange frivillige solgt over 150 tons overskudsvarer og sendt 1,2 millioner kroner af sted til nødhjælpsarbejde!

Maden i Wefood vil blive solgt 30 til 50 procent billigere end normalt.

”Bedst før” og ”Mindst holdbar til” betyder det samme. Begge udtryk henviser til den dato, producenten har fastsat som den dag, hvortil varen helt sikkert kvalitetsmæssigt vil være i orden. Ofte kan varen sagtens spises efter ”Mindst holdbar til”-datoen. Det er lovligt at sælge varer, der har passeret datoen, men supermarkederne gør det ikke – det gør Wefood. 

”Sidste salgsdato” anvendes på fødevarer med en forholdsvis kort holdbarhed.

Datoen er et udtryk for, at varen kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, hvis den spises derefter. Disse varer sælger Wefood ikke.