Malaria-vaccine på vej til at blive testet i Afrika

malaria_patient_nyangaton_ethiopia_15151075077_wikipedia
Malaria-patient sover på jorden i Nyangaton, Etiopien. Sidste år døde over 400.000 mennesker af sygdommen.
Foto: Wikimedia (arkiv)
Forfatter billede

Ghana, Kenya og Malawi vil deltage i et WHO-koordineret program, der vil gøre verdens første malariavaccine tilgængelig på udvalgte områder i Kenya, Ghana og Malawi. Pilotprojektet begynder i 2018, meddeler Verdenssundhedsorganisationens regionale kontor for Afrika (WHO / AFRO) i en pressemeddelelse.

Hårdt ramte områder prioriteres i test

Kenya, Ghana og Malawi er udvalgt til at være de tre lande, hvor den nye malaria-vaccine nu for alvor skal testes.

Antallet af malariatilfælde er meget højt i de tre lande. Desuden er der myggenet tilgængelige i alle tre lande og behandling, som er nødvendig for at gennemføre testperioden.

Højere malariabyrdeområder prioriteres, da det er her, hvor fordelene ved vaccinen forudsiges at være højest. Oplysninger hentet fra piloten vil hjælpe med at informere senere beslutninger om potentiel bredere brug af vaccinen.

Kliniske test skal ud i virkeligheden

Afrika er det af verdens kontinenter, der er hårdest ramt af af malaria.

Den globale indsats gennem de sidste 15 år har imidlertid ført til en nedgang på 62 procent i malaria-dødsfald mellem 2000 og 2015.

Dog døde cirka 429.000 mennesker af sygdommen i 2015, hvoraf de fleste er unge børn i Afrika.

RTS, S er den første malariavaccine, der har opnået en positiv videnskabelig udtalelse fra en lægemiddelregulerende myndighed, Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), som godkendte RTS, S i juli 2015.