Markant fald i Kinas kulforbrug

Forfatter billede

Ifølge det britiske tidsskrift The Guardian er kulafbrændingen i Kina i markant tilbagegang. Det står klart efter at der tirsdag blev offentliggjort nye officielle tal, der signalerer et større turnaround for verdens mest forurenende nation.

De nye data er gode nyheder i kampen mod klimaændringer, men dårligt nyt for den kæmpende globale kulindustri.

Kina har oplevet en enorm stigning i kulafbrændingen igennem de sidste to årtier, og de kinesiske storbyer har som følge heraf lidt af alvorlig luftforurening. Men i de seneste år har der været en kraftig stigning i anvendelsen af kulstoffattig energi samtidig med at der er sket en afmatning af den kinesiske økonomi. Det kinesiske BNP faldt i 2015 til det laveste niveau i 25 år, bl.a. som følge af at Kina nu bevæger sig væk fra fremstillingsindustrien.

De globale kulstofemissioner forventes forsat at falde.

-Denne tendens kan forsætte i 3-5 år eller endnu længere – udtaler Li Junfeng, generaldirektør på The National Climate Change Strategy Research and International Cooperation Centrem en tænketank tæt på Kinas regering.

– Dagens tal sender et stærkt signal om den klare acceleration der sker som følge af Kinas energiovergang. Jeg tror at kulproduktionen vil forsætte med at falde med en årlig hastighed på 2-4 pct., og den fossilfri el-produktion samtidig vil forsætte sin høje vækstrate på op til 20 pct.

Tim Buckley fra The Institute for Energy Economics and Financial Analysis udtaler:

– Konsekvenserne af disse ændringer er enorme. Kinas samlede udledning er på vej til at toppe potentielt et årti tidligere end deres officielle målsætning, om seneste at toppe i 2030. Dette sker samtidig med at USA har bekræftet et 10 pct. år-til-år fald i forbruget af kul, plus et treårigt stop for nye føderale kulmine lejeaftaler. At de største økonomier globalt set bevæger sig hurtigere end hvad Paris-aftalen lægger op til, angiver et utroligt positivt scenarie for 2016.

Læs resten af artiklen her.