Gå til hovedindhold

Mobile menu

Marokkos AU-medlemskab vækker håb i Vestsahara

Vestsaharas selvstændighedsbevægelse, Polisario, håber, at Marokkos nye medlemskab af Den Afrikanske Union vil føre til e fornyet dialog om territoriets fremtid. Også i Marokko er der grund til optimisme, siger iagttager.

Det er en ”god mulighed” og en ”chance for at arbejde sammen”.

Sådan beskriver Sidi Mohammed, en højstående repræsentant for Vestsaharas frihedsbevægelse, Polisario, genoptagelsen af Marokko som medlem i Den Afrikanske Union (AU).

Medlemskabet kan tvinge Marokko til at ”i praksis udføre de beslutninger, som AU har taget i forbindelse med en folkeafstemning i Vestsahara,” siger han til BBC.

Den nævnte folkeafstemning blev lovet af FN til Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne, da den daværende kolonimagt, Spanien, trak sig ud af territoriet i 1975.

På grund af den marokkanske besættelse af Vestsahara har folkeafstemningen hidtil ikke kunnet gennemføres.

Sidi Mohammed afviser over for britiske BBC, at Marokko skulle kunne få held med at ændre Den Afrikanske Unions syn på den marokkanske besættelse af Vestsahara, sådan som andre iagttagere har antydet.

Der er ikke noget, der vil kunne få AU til at ændre sin fundamentale indstilling om, at medlemslandene er imod kolonisering, siger han.

Iagttager: God position for Marokko

Omvendt er Marokko formentlig også i en bedre position end nogensinde til at beskytte sine absolut ikke ubetydelige økonomiske interesser i Vestsahara, skriver den marokkanske politiske analytiker Samir Bennis i en kommentar for al-Jazeera.

”På grund af Marokkos fravær fra Den Afrikanske Union (AU) i løbet af de sidste 33 år, har Marokkos rivaler, hovedsagelig Algeriet og Sydafrika, brugt det panafrikanske organ til at fremme deres egoistiske politiske og ideologiske dagsordener,.” skriver Bennis.

”De to lande har tilsyneladende domineret organisationen og forsøgte at bruge det som et redskab til at svække Marokkos position i forbindelse med Vestsahara. Eksempelvis har Algeriet og Sydafrika i de seneste tre år stået bag AU's beslutning om at udpege en særlig udsending med ansvar for Vestsahara, hvis primære opgave er at forsøge at påvirke FN til at tvinge Marokko til at gennemføre en folkeafstemning om selvbestemmelse og at etablere en monitoreringsmekanisme af menneskerettighederne i det område," skriver han.