Marokkos konge: Vestsahara kan få selvstyre men ikke uafhængighed

Laurits Holdt

I en tv-transmitteret tale sagde Marokkos konge mandag, at han gerne ser nye forhandlinger om Vestsaharas fremtid. Det kan dog ikke komme på tale, at området kan få uafhængighed. Der kan højst blive tale om en form for selvstyre, lyder det fra Mohammed d. 6. ifølge Africa News.

Vestsahara anses af mange – heriblandt FN – som Afrikas sidste koloni. Området var tidligere en spansk koloni og da Spanien forlod kolonien i 1975 blev kontrollen overdraget til Marokko og Mauretanien i fællesskab.

Der udbrød krig mellem frihedsbevægelsen Polisario og de to lande og Polisario udråbte republikken Saharawi Arabiske Demokratiske Republik (SADR) med eksilregering nabolandet Algeriet.

I 1979 overlod Mauretanien Vestsahara til Marokko alene.

FN-anerkendte frihedskæmpere

FN anerkender Polisario som Vestsaharas legitime repræsentant og har siden der blev indgået en fredsaftale mellem Polisario og Marokko i 1991 presset på for at få uafhængighedsspørgsmålet til folkeafstemning. Det bliver dog modarbejdet af Marokko – indtil videre med succes.

I april vedtog FN’s sikkerhedsråd en resolution om, at der skal mere gang i forhandlingerne mellem Marokko og Polisario-bevægelsen, der kæmper for et frit Vestsahara.

De regionale organisationer Arabiske Liga og Afrikanske Union står på hver sin side i den langvarige konflikt. Fra arabisk side støttes Marokkos krav om at Vestsahara retmæssigt er marokkansk mens Afrikanske Union holder fast i af Vestsahara skal have mulighed for at blive uafhængigt. Det samme gør EU.

I 1984 forlod Marokko OAU, som den Afrikanske Union hed indtil 2001, i protest mod at organisationen havde optaget SADR. I januar 2017 vendte Marokko tilbage til Afrikanske Union.

Der bor omkring en halv million mennesker i Vestsahara.