Gå til hovedindhold

Mobile menu

Medvind for danske vindmøller i Indien

Indien er det land i verden der oplever den største stigning i det samlede energibehov og landet er i gang med en storstilet transformation mod vedvarende energikilder, som rummer store muligheder for den danske vindenergisektor, skriver DI´s kontor i Indien. 

yahoo/flickr

Drevet af solid økonomisk vækst, stigende urbanisering og øget forbrug er Indien det land i verden, som oplever den største stigning i det samlede energibehov. Samtidig er landets energisektor gået i gang med en storstilet transformation mod vedvarende energikilder. Frem mod 2030 er regeringens målsætning, at 40 procent af energibehovet skal komme fra bæredygtige kilder – herunder især sol og vind.

På kort sigt er målet at fordoble indisk vindenergi til at udgøre 60 GW. Solenergi skal udvides til 100 GW (bl.a. har man netop indviet verdens største solcellepark i Tamil Nadu), og biomasse skal øges til 10 GW inden for de næste fem år.

Danske Vestas satser allerede stort i Indien og åbner snart et stort produktionsanlæg i delstaten Gujarat, som energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) fik lejlighed til at besøge i forbindelse med Indiens største erhvervskonference, Vibrant Gujarat Global Summit, hvor ministeren deltog.

Fra indisk politisk side er der stor interesse for danske komponenter, løsninger og spidskompetencer inden for vind- og solenergi, og DI står klar til at assistere interesserede virksomheder: ”På nuværende tidspunkt er der installeret vindmøllekapacitet på 27 GW i Indien dvs. Indien er verdens fjerdestørste producent inden for vindenergi, hvilket kan komme bag på mange. Indien vil nu op på næste niveau, hvilket de ambitiøse politiske planer vidner om. For at Indien kan realisere disse politiske planer, er der brug for massive investeringer og state-of-the-art-vindteknologi. Derfor ser vi store muligheder i Indien for den danske underskov af leverandører til vindenergiindustrien” slår chef for DI’s kontor i Indien, Kunal Singla, fast.