Michelle Bachelet: Tak for hjælpen

Forfatter billede

FN’s kvindeenhed står ikke på spring for at åbne kontor i FN-byen i København. Og det er heller ikke sikkert, at der i 2015 bliver en kvindernes verdenskonference.

Af Lis Garval
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktionsledelse

UN Women’s eksekutivdirektør gav ingen løfter, da hun onsdag talte med U-landsnyt. Michelle Bachelet kunne derimod fortælle, at man er i gang med en kortlægning af enhedens struktur for at finde frem til den bedste model. Deri indgår måske et nordisk kontor i København, måske ikke.

Om hun arbejder for, at der skal holdes endnu en konference om kvinder i 2015? Michelle Bachelets svar lyder, at man skal spørge sig selv, om man kan opnå fremskridt med en ny konference. “Vi er kommet langt siden Beijing, men står stadig foran store udfordringer. Kvinders lige rettigheder og sikring af deres menneskerettigheder er ikke på dagsordenen i alle lande, og vejen videre frem er ikke nødvendigvis en verdenskonference”.

UN Women -kontor i København var da heller ikke et centralt spørgsmål i hendes drøftelser med statsministeren, udenrigsministeren eller udviklingsministeren, der er hendes vært ved den officielle middag onsdag aften. En arbejdsmiddag, som den kaldes, og som også kronprinsesse Mary deltager i.

Det var derimod fortsat stærk dansk støtte til UN Women og til arbejdet for kvinders rettigheder. Under det kommende danske formandsskab for EU har Danmark en central rolle, som Michelle Bachelet håber vil blive udnyttet til at sikre en styrkelse af EUs indsats for ikke blot kvinders rettigheder, men deres muligheder som fredsskabere i konfliktsituationer.

Michelle Bachelet sagde også tak den betydelige danske politiske medvirken til dannelsen af UN Women og for den danske finansielle støtte.

”Men jeg nævnte også, at vi har brug for øgede midler, hvis vi skal løse vores mange opgaver,” siger hun med et skævt smil.

Landenes ejerskab

Michelle Bachelet fortæller, at hun ser det som UN Womens fornemmeste opgave at være katalysator. At få et effektivt FN-system til at fremme ligestilling og kvinders muligheder og at bistå nationale regeringer og civilsamfund med at gennemføre ligestilling og fjerne diskrimination af kvinder.

Men det er vigtigt for hende at understrege, at det som udgangspunkt må være landene selv, der skal drive processen. Hverken hun eller UN Women kan redde verdens kvinder. UN Women kan være fortaler og måske endda være en rambuk, men lederskabet/ejerskabet må være medlemslandenes.

”En af mine store bekymringer er, at vi ikke når ud til de kvinder, der virkelig har brug for os. De kvinder, der ikke har adgang til internet. De kvinder, som ikke kender deres rettigheder. De kvinder, som ikke kender os,” siger hun og vil opfordre FN’s landekontorer til nøje at følge udviklingen.

Møde med NGO’er

Michelle Bachelet, der onsdag eftermiddag også mødtes med danske NGO’er, skabte her en “vi-trækker-alle-på-samme-hammel-stemning”, en stemning af oprigtig solidaritet.

Det var en karismatisk, dynamisk kvinde, der var i dialog med NGO’erne. En kvinde, der talte om nødvendigheden af at skabe stærke netværk, om at give plads til andre kvinder, om at huske kulturens betydning for adfærd, for opfattelser og for diskrimination.

”Havde jeg ikke været forsvarsminister, havde jeg ikke haft en chance for at blive valgt til præsident i Chile. At jeg var sundhedsminister betød ingenting. Men den første kvindelige forsvarsminister i Latinamerika…”

Hun talte om svælget mellem lovgivning og praksis. Kvindelig omskæring er forbudt i de fleste lande, og alligevel finder det sted. Og hun understregede nødvendigheden af at involvere mænd i kampen for ligestilling.

Stop vold mod kvinder

Michelle Bachelet havde specielt ønsket at møde danske NGO’er og havde også sat som særligt emne for mødet ”Stop vold mod kvinder”. Ikke fordi det er det vigtigste af UN Women’s fem prioritetsområder, men fordi hun i Finland havde fokuseret på kvinders politiske deltagelse og i Norge har fokus på Sikkerhedsresolution 1325 om kvinder, fred og sikkerhed.

Hun understregede, at vold mod kvinder er en grov krænkelse af menneskerettighederne, en global pandemi. Volden finder sted overalt, i alle sociale lag. Og den finder oftest sted i hjemmet, der skulle være det mest trygge sted.

Kønsbaseret vold mod kvinder er også udpræget i konflikt- og krigssituationer og fortsætter ofte efter krigens ophør. Og ligeså hyppigt uden at voldsmændene retsforfølges. En helt uacceptabel situation, som må ændres

I den situation er kvinder ofre, som skal beskyttes.Men ellers ser Michelle Bachelet kvinder som ”agents of change”, hvis styrke er afgørende for en bæredygtig udvikling og for blivende fred. Kvinders “empowerment” er et nøgleord for hende.

NGO-mødet var arrangeret af Kvindernes U-landsudvalg, KULU, og Institut for Menneskerettigheder, IMR. KULU’s forkvinde Janice Førde åbnede mødet, og Randi Iversen fra Kvinderådet, Torleif Jonasson fra FN-forbundet, Yvonne Mørck, Roskilde Universite og Susanne Nour, IMR, udgjorde et spørgepanel.