Militær fra Senegal rykker ind i Gambia

barrow
Med hånden på koranen blev Adama Barrow torsdag taget i ed som Gambias nye præsident.
Foto: RTS1 (screenshot)
Forfatter billede

Vælgerne i Gambia kunne torsdag eftermiddag se på senegalesisk tv, som de fleste mennesker i det smalle vestafrikanske land kan modtage, at forretningsmanden Adama Barrow blev taget i ed som Gambias ny præsident.

Kort efter kørte de første militære køretøjer over grænsen fra Senegal til Gambia. Det er det hidtil alvorligste udvikling i krisen, og det lægger fornyet pres på den siddende præsident, Yahya Jammeh.

Jammeh tabte valget i december og anerkendte i første ombæring sit nederlag. Men siden ændrede han mening og afviste valgresultatet.

Det udløste en alvorlig politisk krise, der har fået afrikanske ledere til at valfarte til Gambias hovedstad, Banjul, for at forsøge at overtale Jammeh til at følge forfatningens bestemmelser, se nederlaget i øjnene og overdrage magten til Adama Barrow.

Kvinder, børn og turister flygter

Barrow er anerkendt af en lang række lande samt af FN som Gambias retmæssige præsident.

Den Afrikanske Union har tidligere sagt, at den ikke længere vil anerkende Jammeh som landets leder.

Flere vestafrikanske lande har endvidere truet med at ville afsætte Jammeh, hvis han ikke frivilligt trækker sig og overdrager præsidentposten til Barrow på fredelig vis.

Hele den politiske krise fik tidligere på ugen Jammeh til at erklære undtagelsestilstand i Gambia i et forsøg på at styrke sine egne beføjelser.

Samtidig har Gambias parlament med to tredjedeles flertal besluttet at forlænge præsident Jammehs embedsperiode med tre måneder, til hans beskyldninger om uregelmæssigheder ved valget er undersøgt af landets højesteret.

Torsdag aften siger kilder ifølge flere internationale medier, at Gambias vicepræsident gennem 20 år, Isatou Njie Saidy, er trådt tilbage.

Dagen inden havde FN oplyst, at mindst 26.000 mennesker er flygtet fra Gambia til Senegal af frygt for voldelige uroligheder. Langt de fleste er kvinder og børn.

Gambia er en populær feriedestination for europæere, heriblandt også danskere. Men i lyset af den politiske udvikling har Udenrigsministeriet rådet alle danskere til at forlade landet.

Charterselskaber fra en række lande er gået i gang med at evakuere tusindvis af turister fra Gambia.

Foto: Wikipedia