Millioner af kommunale skattekroner ender i skattely

tax_haven_greens_efa
Forfatter billede

5 facts om kommuner og skattely

De danske kommuner købte i 2015 varer og tjenesteydelser hos private virksomheder for 87 milliarder kroner (kilde: Dansk Statistik).

Kommunerne handlede i 2015 med virksomheder, som har ejerskab i skattely, for mindst 4,4 mia. kroner (kilde: Kommunen.dk).

I de otte udvalgte kommuner, som Oxfam IBIS har undersøgt, er der fra 2014-2016 hvert år handlet for over 1,6 mia. kroner med selskaber, som har en kompliceret ejerskabsstruktur (Orbis) og har ejerskab i skattely (kilde: Udbudsvagten).

Seks af disse firmaer har intet betalt i skat i 2012-2015 (kilde: de åbne skattelister).

Københavns Kommunes indkøb hos disse selskaber er steget med 33 procent på to år (2014-2016).

En række virksomheder handler hvert år for mange millioner kroner med kommunerne uden at betale skat i Danmark. Det viser en ny sammenkøring af data, som Oxfam IBIS står bag.

”Der er grund til bekymring, når selskaber ikke betaler skat, har en kompliceret selskabsstruktur og et ejerskab i skattely. I de tilfælde vil vi bestemt opfordre kommunerne til at spørge ind til selskabernes skatteforhold, inden de handler mere med dem. For kommunerne har et særligt ansvar; det er jo dine og mine skattepenge, de bruger på det her,” siger vicegeneralsekretær Lars Koch fra Oxfam IBIS i en pressemeddelelse fra organisationen.

Om undersøgelsen

Udviklingsorganisationen Oxfam IBIS og magasinet Kommunen har undersøgt ejerskabsstrukturen hos nogle af de største leverandører til kommunerne og sammenholdt den med data om skatteindbetalinger.

Resultatet er en liste på 30 firmaer, hvis ejere er i skattely – og som sidste år betalte ingen eller meget lav skat i Danmark.

”Vi skal have større gennemsigtighed i de firmaer, som kommunerne handler med. Der kan være gode forklaringer på, at de enkelte firmaer ikke betaler skat. Men det er umuligt at vide, for ifølge loven behøver de ikke lægge de fornødne informationer frem – hverken for kommunerne eller for bekymrede borgere, der vil vide, om deres skattekroner ender i skuffeselskaber og luksusyachts på Cayman Islands,” siger Lars Koch.

I første omgang kan kommunerne kræve indsigt i leverandørernes skatteforhold. Selskaberne bør oplyse, hvor meget de tjener og betaler i skat i de lande, hvor de er til stede. På den måde kan alle se, at der ikke er tale om aggressiv skatteplanlægning.

87 milliarder gør en forskel

Hvert år køber kommunerne ind for 87 milliarder kroner hos private virksomheder. I øjeblikket tjekker ingen, hvor disse penge ryger hen bagefter.

”Kommunerne skal stille krav til de firmaer, der vil have del i alle de mange milliarder. Det er dine og mine skattekroner, det handler om – ellers er vi almindelige skatteborgere jo helt til grin. Og det samme er alle de gode virksomheder derude, der betaler deres fair del til fællesskabet,” siger Lars Koch.

København og Albertslund Kommune har allerede taget førertrøjen på. De har for nyligt kontaktet Dansk Standard for at få indført en ’fair skat’-mærkning for private leverandører til det offentlige.

”Som kommune er vi forpligtede til at have en holdning til skattely, ligesom vi har en holdning til økologi, grøn energi og social ansvarlighed. Og så er det også vigtigt, at vi har et fair og transparent marked, hvor alle virksomheder konkurrerer på lige vilkår. Lige nu er det jo hamrende urimeligt: En masse ordentlige virksomheder bliver udsat for unfair konkurrence fra dem, der bruger skattely. Det er vi nødt til at lave om på,” siger borgmester Steen Christiansen (S) fra Albertslund Kommune.

Mister store beløb

I Danmark mister de offentlige kasser hvert år flere milliarder, fordi virksomheder via smarte finter flytter deres overskud i skattely. Og udviklingslandene mister mere end 700 milliarder kroner hvert år på grund af skattely.

”Fra Nairobi til Næstved har vi brug for de penge til at betale for skoler, hospitaler og alt det andet, der skal til, for at vores samfund fungerer. Her kan kommunernes indsats virkelig gøre en forskel,” slutter Lars Koch fra Oxfam IBIS.

NB: Oxfam IBIS udleverer gerne data fra undersøgelsen om kommunernes samarbejde med firmaer i skattely – kontakt kommunikationsmedarbejder Kristian Bruun på 3020 6897