Gå til hovedindhold

Mobile menu

Millioner ramt af tørke i Afghanistan

I forvejen er Afghanistan et af de lande i verden, hvor kriserne er størst og bevillingerne svindende. Nu er landet også ramt af en alvorlig tørke, der sender tusindvis af mennesker på flugt

En mangeårig og blodig konflikt, millioner af mennesker fordrevet gennem flere år – og nu også en omfattende tørke som betyder, at høsten svinder ind.

Trods store summer i udenlandsk bistand er Afghanistan i forvejen en af verdens mest underfinansierede kriser, og nu er der igen brug for akut hjælp, skriver 10 nødhjælpsorganisationer, heriblandt Dansk Flygtningehjælp og Danish Committee for Aid to Afghan Refugees (DACAAR), i en appel.

I år er der kun kommet 29 procent af de penge, der skal bruges for at finansiere den såkaldte Humanitarian Response Plan (HRP). Oven i den kommer så indsatsen i forbindelse med tørken.

Fordrevet af tørken

Siden oktober 2017 er der faldet mindre nedbør end normalt, og det har ødelagt og nedbrudt landbruget og afghanernes levebrød, hvilket har betydet en markant stigning i antallet af mennesker i nød. For eksempel i Kandiwal, en landsby med 300 familier i Ghor-provinsen, havde kun 15 familier dyrket deres afgrøde i år. Mindst 40 familier fra landsbyen er allerede flyttet til Herat, hvor de sluttede sig til mindst 2.000 familier, der i forvjene var blevet tvunget til at flytte på grund af tørken.

I nord- og nordøstregionerne kunne kun 68 procent af den jord, der blev dyrket sidste år, dyrkes i år, og prisen på geder er næsten to gange mindre sammenlignet med året før.

Ca. 30 procent af befolkningen i Chakhansoor-distriktet, Nimroz, har forladt deres landsbyer, fordi de ikke kunne opfylde deres basale behov. De er i stedet flyttet til den allerede overbefolkede provinshovedstad Zaranj, over grænsen til Iran eller til Europa, hvilket indebærer betydelige risici.

Situationen for dem, der allerede er blevet fordrevet af tørke og konflikt, er alvorlig, skriver de 10 hjælpeorganisationer, der også tæller Oxfam, International Rescue Committee, Relief International og Norsk Flyktninghjelp, i deres situationsrapport.

Mange afghanere mangler adgang til sikkert drikkevand, tag over hovedet eller passende sanitetsfaciliteter, og sygdomme som diarré samt underernæring er udbredt blandt de fordrevne.

Læs hele rapporten her