Modet til at sige myndighederne imod

lawi_weng_i_laenker_2
Lawi Weng i lænker.
Foto: fra filmen.
Forfatter billede

De kender ikke hinanden, men de har modet til fælles. De har courage.

Mehman Huseynov, Erdem Gül og Lawi Weng er journalister i lande, hvor medier og ytringsfrihed er under pres. Trods chikane, fængsel og tortur insisterer de tre journalister på at fortsætte arbejdet med at afdække korruption og magtmisbrug i henholdsvis Aserbajdsjan, Tyrkiet og Myanmar (tidligere Burma).

I en tid, hvor undersøgende journalistik er udfordret af mediernes dårlige økonomi, politiske restriktioner og krav om mange klik, sætter ”Courage – Journalism is not a Crime” fokus på journalistikkens samfundsrolle og de personlige konsekvenser det kan få at gå mod strømmen.

Hvad motiverer de tre journalister?

Hvilke konsekvenser har deres historier haft?

Myanmar

Lawi Weng er Senior Reporter på ét af Myanmar/Burma’s mest læste online-magasiner, The Irrawaddy.

Som krigskorrespondent befinder han sig ofte midt i nogle af de mange væbnede konflikter der eksisterer mellem den burmesiske hær og de mange etniske grupper, der kæmper for selvstændighed.

I slutningen af juni 2017 blev Lawi Weng og to kolleger arresteret og idømt to års fængsel for at overtræde en lov, der stammer tilbage fra kolonitiden og som betyder., at man kan straffes for at rapportere fra grupper, der af myndighederne betegnes som ”ulovlige grupperinger”.

Efter lokalt og internationalt pres, blev de tre journalister løsladt og frifundet efter have tilbragt mere end to måneder i fængsel.

Lawi Weng fortsætter med at rapportere fra fronten.

Tyrkiet

Erdem Gül er ledende redaktør i Ankara for en af de få kritiske og sekulære aviser, Cumhuriyet.

I slutningen af november 2015 blev Erdem Gül og avisens chefredaktør, Can Dundar arresteret og senere idømt fem års fængsel for at offentliggøre statshemmeligheder i forbindelse med en artikel der antydede, at præsident Recep Tayyip Erdoğan’s havde forsøgt at smugle våben til Islamister I Syrien.

Efter at have tilbragt mere end tre måneder i fængsel blev de løsladt i februar 2016. De var dog fortsat reelt dømt, mens bl.a. appelsagen blev behandlet ved domstolene.

Efter løsladelsen lykkedes det for chefredaktøren, Can Dundar at flygte til Tyskland, hvor han i dag opholder sig.

I marts 2018 blev Erdem Gül frifundet for at have offentliggjort statshemmeligheder, men i kølvandet på våbensmuglingen er der nu rejst en ny straffesag mod Erdem Gül og Can Dundar.

Denne gang risikerer de op til 15 års fængsel for at have støtte en terror-bevægelse.

Erdem Gül skal for retten igen den 9. maj 2018.

Aserbajdsjan

Brødrene Emin og Mehman Huseynov er to anerkendte journalister og video-bloggere som regimet i Aserbajdsjan i årevis har forsøgt at stoppe med alle midler.

I 2008, hvor Emin Huseynov rapporterede om myndighedernes brutale metoder under fredelige demonstrationer, blev han arresteret og tortureret af politiet. Så meget, at han stadig lider af eftervirkningerne.

Men Emin Huseynov fortsatte med sit arbejde indtil august 2014, hvor der blev udstedt en ny arrestordre, der i værste fald kunne betyde fængsel i op til 12 år.

Samme dag farvede han sit hår og skæg lyst og med grå kontaktlinser forsøgte at ligne en typisk schweizisk mand, hvorefter han bankede på døren til den schweiziske ambassade i Aserbajdsjan og søgte politisk asyl.

Men det skulle vise sig at blive et diplomatisk problem, der betød, at Emin Huseynov måtte tilbringe ti måneder i et lille værelse på ambassaden før han endelig blev fløjet til Schweiz.

Her lever han i dag som statsløs, politisk flygtning hvor han fortsætter kampen for demokrati og ytringsfrihed i Aserbajdsjan.

Emin’s lillebror, Mehman Huseynov er en af landets mest populære video-bloggere og menneskerettighedsaktivist. I flere år offentliggjorde han videoer og internetsider, der afslørede hvordan påståede korrupte embedsmænd og politikere levede i luksusboliger, der langt fra kunne være blevet bygget for en almindelig løn.

I januar 2017 blev det for meget for myndighederne. Mehman Huseynov blev bortført på åben gade og senere indbragt på en lokal politistation, hvor han efterfølgende påstod, at han var blevet tortureret gennem de 24 timer, han var tilbageholdt.

Efter han løsladelse rejste den lokale politimester en injuriesag mod Mehman Huseynov og efter en kortvarig retssag, blev han idømt to års fængsel på stedet.

Han sidder stadig fængslet og forventes ikke løsladt før i marts 2019.

Bud på mediers styrkede rolle

Foruden portrætterne af de tre journalister, bringer filmen også interviews med en række ledende journalister og organisationer, der kæmper for pressefrihed og sikkerhed for journalister.

Her giver de en række interessante bud på, hvor den undersøgende, kritiske journalistik befinder sig, og hvad der skal til for at fastholde og styrke mediernes rolle i fremtiden.

I filmen deltager:

  • Generalsekretær Christophe Deloire, Reporters Without Borders / RSF
  • Præsident Mogens Blicher Bjerregård, European Federation of Journalists (EFJ)
  • Direktør Gerard Ryle, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)
  • Redaktør Drew Sullivan, Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)
  • Bestyrelsesformand Henrik Kaufholz, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • Adm. dir Jesper Højberg, International Media Support (IMS)
  • Adm. dir David Kaplan, Global Investigative Journalism Network (GIJN)
  • Professor Sheila Coronel, Columbia University
  • Chefjurist Florian Irminger, Human Rights House Foundation (HRHF)
  • Vicedirektør Marina Walker Guevara, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)
  • Redaktør Kyaw Swa Moe, The Irrawaddy news magazine in Yangon
  • Forfatter og medstifter Mark Lee Hunter, Story-Based Inquiry

Alle interviews vil være tilgængelige i fuld længde på filmens hjemmeside

“Courage – Journalism is not a crime” er baseret på en idé af Rasmus Steen fra International Media Support – og er skrevet og tilrettelagt af Tom Heinemann.

Filmen kommer på hele 11 tekstede sprog, og den er gratis. Filmen kan findes på dens hjemmeside og på Facebook

Desuden bliver den vist på den officielle FN-konference i Accra, Ghana.

Torsdag er der en kronik i Politiken om emnet, og på fredag er der et længere interview med Tom Heinemann om filmen i programmet ”Mennesker og medier” på P1.