Gå til hovedindhold

Mobile menu

Monsun uden regn i Tordendragens land

Ligesom herhjemme sukker landmændene i Bhutan lige nu efter mere regn. Vi er midt i monsunen, hvor der ifølge rejseguiderne kan ventes regn i stride strømme sammen et varmt og lummert sommervejr. I år har man dog ikke set nogen regn og situationen er mere end alvorlig.

Jean-Marie Hullot (arkiv/CC/wikimedia)

I Bhutan er 60 procent af landets befolkning afhængig af landbruget, og for dem betyder det i bedste fald et tab i indkomsterne fra salg af afgrøder, men for andre betyder det, at en seriøs fødevaremangel over det næste år truer.

Situationen har nu medført, at landmænd i mange dele af landet helt har indstillet deres landbrugsaktiviteter. I desperation tyer nogen til religiøse ritualer, men indtil videre er der ikke kommet regn. Avisen Kuensel i Thimphu vurderer i en leder, at det nok er den tørreste og varmeste monsunperiode, landet nogensinde har oplevet.

Situationen forværres af, at eksisterende vandreservoirer nu er udtørrede. Desuden beskyldes landets mange ikke-fungerende kunstvandingsanlæg for at være en medvirkende årsag til problemerne.

Kunsel drister sig til at henvise til regeringsrapporter, der efter års millioninvesteringer på området taler om landets imponerende vandingskanaler både mht. størrelse og antal. Avisen stiller spørgsmålet, hvorfor landmændene så er tvunget til at standse deres landbrugsaktiviteter som følge af mangel på regn.

Man har ikke forventet, at klimaændringerne skulle komme så hurtigt. Nu kigger man op mod himlen og håber på, at monsunregnen og dermed en løsning på problemerne må komme derfra.