Gå til hovedindhold

Mobile menu

Mugabe fyret fra ZANU-PF

Mugabe skal træde tilbage fra præsidentposten senest mandag klokken 12, lyder et ultimatum fra Zimbabwes regeringsparti.

Al-Jazeera English (CC/arkiv)

Manden, der gennem 37 år har ledet Zimbabwe med hård hånd, er på vej ud.

Søndag blev Robert Mugabe ekskluderet af sit eget regeringsparti, ZANU-PF. Det besluttede partiets centralkomité på et møde, der er hasteindkaldt i lyset af den igangværende krise.

Det er ventet, at Mugabe inden længe heller ikke kan skrive præsident på visitkortet mere. Enten trækker han sig frivilligt, eller også bliver han presset ud.

Sent søndag aften afviste Mugabe i en udtalelse at trække sig fra præsidentposten, skriver flere medier.

På forhånd har alle ZANU-PF's ti lokalafdelinger i provinserne stillet sig bag kravet om, at den 93-årige præsident træder tilbage. Det samme har partiets ungdomsafdeling.

Søndag eftermiddag gav partiets centralstyre Mugabe et ultimatum: partiet vil have ham til at træde tilbage fra præsidentposten senest mandag klokken 12. Ellers vil det udløse en rigsretssag, lyder det.

Foruden Robert Mugabe er også hans kone, Grace, og en række ministre blevet smidt ud af partiet.

Grace Mugabe vil blive retsforfulgt, blandt andet for hate speech og for at have skabt splittelse i landet, siger kilder i partiet ifølge flere medier.

Mugabes fyrede vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, bliver ny partileder og partiets kandidat til at overtage præsidentposten, skriver flere internationale medier.

Men hvis det er reel forandring, den almindelige mand i Zimbabwe drømmer om, kommer det ikke nødvendigvis til at ske under ledelse af den formodede arvtager til præsidentposten.

Den 75-årige Emmerson Mnangagwa - med tilnavnet ”Krokodillen” - er en mangeårig allieret af Mugabe og ventes ligeledes at stå for en hård kurs.