Myanmar: Historisk forslag om etniske staters ret til egen forfatning

Nyt forslag om en føderation af syv etniske stater med egne konstitutioner skal dæmme op for årtiers væbnet etnisk konflikt i Myanmar
Foto: Creative Commons - Martin Schultz
Forfatter billede

Det blev umiddelbart mødt med glæde og optimisme, da der ved et formøde til Myanmars halvårlige fredsdialog blev stillet forslag om, at landets syv etniske stater skal have mulighed for at udforme deres egne forfatninger.

Løsningen på årtiers væbnet konflikt?

Forslaget kommer i kølvandet på, at der siden det nyvalgte parlaments tiltræden tidligere på året har været høje forventninger til dets evne til at løse årtiers intern væbnet konflikt mellem landets mange etniske grupperinger.

Der var ved mødet i fredags enighed omkring grundlæggende principper for politiske, økonomiske, sociale og sikkerhedsmæssige anliggender samt miljø- og land/jordrettigheder.

"Et stort skridt – hvis det sker"

”Umiddelbart er det et meget positivt signal fra Aung San Suu Kyis regering om deres commitment til føderalisme," udtaler Seniorforsker ved DIIS Helene Maria Kyed til Globalnyt og fortsætter, "og det er et stort skridt, hvis det sker”.

Helene Maria Kyed er netop vendt tilbage efter to år i Myanmar, hvor hun har fulgt fredsprocessen tæt.

”Men det kommer ikke til at ske med eet,” påpeger hun og uddyber, ”det er nemlig usikkert, om forslaget er grundlovsstridigt, og om det derfor kræver yderligere forhandlinger og en grundlovsændring, som militæret skal stemme for.”

Selvom landet ved en jordskredssejr i 2016 til Aung San Suu Kyis NLD-parti fik sin første demokratisk valgte regering i mere end 50 år, sidder militæret stadig på omkring en fjerdedel af pladserne i parlamentet.

Dystre udsiger for Rohingyaerne

På spørgsmålet om, hvorvidt forslaget vil gøre en forskel for de omtrent en million muslimske Rohingyaer, der siden 1982 har været frataget statsborgerskab, og som ifølge Amnesty International lever under apartheid-lignende forhold, er Helene Maria Kyed ikke optimistisk:

”De bor inden for en af de syv stater, hvor majoriteten er Rakhinerne, som også kæmper for egen etnisk stat. Rakhinerne er fra politisk hold imod, at Myanmars regering anerkender Rohingyarne, og da de ikke er anekendt som gruppe, er de heller ikke med i fredsdialogen lige nu. Så fremtidsudsigterne er dystre for Rohingyarne.”

 

Forslaget tages til viderebehandling på fredskonferencen i Myanmar i næste uge, den 24. maj. 

Myanmars syv etniske stater er Rakhine, Karen, Arakan, Mon, Shan, Chin og Kareni.