Nairobiprisen 2015 til ’Made in Bangladesh’

nairobipris
Fotograf Søren Zeuth (tv), journalist Peter Keiding (mf) og journalist Peter Rasmussen (th) takker for Nairobiprisen 2015. De var dybt chokerede over den systematiske undertrykkelse på tøjfabrikkerne i Bangladesh.
Foto: Jan Kjær
Forfatter billede

Alle husker chokket den 24. april 2013, hvor bygningen Rana Plaza kollapsede uden for hovedstaden Dhaka. Der var fem tøjfabrikker i den.

Mindst 1.134 arbejdere blev dræbt, og omkring 2.500 blev såret. Det er den værste katastrofe i branchens historie.

De danske butikskæder Tøjeksperten og Wagner fik produceret tøj i Rana Plaza. Blandt de internationale kunder var Walmart, Benetton og Primark.

I et samarbejde med det uafhængige medie- og researchcenter DanWatch var journalisterne Peter Rasmussen og Peter Keiding samt fotograf Søren Zeuth taget til Bangladesh i starten af 2014 for at gøre status i forbindelse med étårsdagen for tragedien.

Det blev til en lang række historier om krænkelser af arbejdstagerrettigheder, systematisk vold, ulovlige fyringer og blacklisting af fagligt aktive.

Det affødte flotte læsertal i Fagbladet 3F og citathistorier i TV, radio og en lang række andre større medier i Danmark.

Chokerende oplevelser

Nairobi-klubbens formand Jan Kjær overrakte priserne ved foreningens generalforsamling onsdag den 3. juni på Nørrebro i København med ordene:

”Stort tillykke med Nairobiprisen 2015 for kritisk journalistik, der brager igennem på mange platforme.”

Oplevelserne i Bangladesh var chokerende for de ellers både erfarne og rejsevante prismodtagere.

”Der er tale om højteknologisk og systematisk undertrykkelse af andre mennesker,” forklarede journalist Peter Rasmussen i sin takketale.

Fotograf Søren Zeuth uddybede: ”Det værste er, at der er tale om griskhed. Vi kunne lave om på det, hvis vi ville.”

Linda Nordahl Jakobsen havde indstillet journalisterne Peter Rasmussen og Peter Keiding samt fotograf Søren Zeuth til Nairobiprisen 2015 for ”deres vedholdende, vedkommende og menneskeliggørende beskrivelser til 3F´s fagblad og online multimedier. Både kvalitativt og kvantitativt får de løftet fortællingerne, således at mange almindelige danskere får dem ind under huden.”

Peter Rasmussen, Peter Keiding og Sørens Zeuths grundige arbejde har både givet genlyd og fået konsekvenser. Blandt andet blev handels- og udviklingsminister Mogens Jensen blev kaldt i samråd i kølvandet på ’Made in Bangladesh.’

De tre er også nomineret til Anders Bording prisen 2015 for ’Made in Bangladesh’.