Gå til hovedindhold

Mobile menu

Nigerias nye krise har kostet 80 livet siden nytår

Ørkenspredning får nomadefolk fra den nordlige del af landet bevæger sig længere sydpå for at finde græs til deres kvæg. Her møder de fastboende bønder og det fører ofte til voldlige sammenstød.

Torsdag var der begravelse for 73 af omkring 80 personer, der er blevet dræbt i sammenstød mellem nomadiske hyrdefolk og fastboende bønder i den nigerianske stat Benue. Ved en ceremoni i statens hovedby Makurdi mødte titusinder op, rapporterer flere nigerianske medier.

Sammenstød mellem nomader og fastboende er blevet mere og mere almindelige i de seneste år. En væsentlig årsag er, at nomaderne i den nordlige del af landet har stadigt sværere ved at finde græsningsarealer til deres kvæg på grund af ørkenspredning og befolkningsvækst. Det får dem til at bevæge sig sydpå.

Her møder de fastboende bønder, som ikke overtraskende er utilfredse med at nomadernes kvægrykker ind på markerne. Spændingerne der opstår i disse møder udvikler sig i nogle tilfælde voldligt.

Nomaderne tilhører fulani-befolkningsgruppen, der er udbredt i store dele af Sahel-regionen. Fulanierne er muslimer og mange af de fastboende befolkningsgrupper som de møder er kristne.