Nødhjælpsarbejdere løber stor risiko i sultramte lande

custom1
Laurits Holdt

Nødhjælpsorganisationers mulighed for at sætte effektivt ind over for sultkatastrofer – som lige nu truer millioner af menneskers liv i fire lande – er alvorligt truet af den vold og usikkerhed, som nødhjælpsarbejdere i frontlinjen udsættes for. Det efterlader børn og familier i endnu større risiko for at sulte ihjel, skriver Red Barnet i en pressemeddelelse.

Sådan lyder advarslen fra Red Barnet på den årlige World Humanitarian Day, som er i dag den 19. august.

De "fire hungersnødramte" lande – Sydsudan, Somalia, Yemen og Nigeria – er blandt de otte mest usikre lande for nødhjælpsarbejdere at arbejde i. Det viser indsamlede tal for perioden januar 2016 til marts 2017.

I 2016 blev 288 nødhjælpsarbejdere verden over dræbt, såret eller kidnappet. Optegnelser fra 2016 viser, at næsten halvdelen af dem var nødhjælpsarbejdere i de "fire hungersnødramte" lande, der alle står over for alvorlig fødevareusikkerhed.

I Sydsudan blev 98 nødhjælpsarbejdere ofre for overfald eller episoder med usikkerhed i forbindelse med udførelsen af deres arbejde, hvilket resulterede i 26 dødsfald. I Somalia blev 17 personer ofre for vold, og 10 dødsfald blev registreret. I Yemen var der i alt 13 tilskadekomne og seks dødsfald, mens tre nødhjælpsarbejdere i Nigeria blev ofre for vold. Alle de personer, der blev dræbt, var lokalt personale.

Situationen for nødhjælpsarbejdere er lignende i år. Indtil maj i år er der 63 humanitære arbejdere, der i de fire lande er blevet dræbt, såret eller kidnappet. Tallet inkluderer 14 dødsfald i Sydsudan og et i Somalia ifølge Aid Worker Security Database.

20.000 børn i Somalia risikerer sultedød

I for eksempel Somalia begrænser konflikten den humanitære adgang til dele af landet, hvilket efterlader befolkningen i disse områder i nød og uden adgang til livreddende hjælp.

En alvorlig tørke har efterladt flere end 20.000 børn i ni distrikter i høj risiko for sult de kommende måneder, medmindre de modtager den fornødne livreddende hjælp. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Red Barnet i samarbejde med Concern Worldwide og Action Against Hunger.

Bortførelse af nødhjælpsarbejdere, der forsøger at udlevere nødhjælp til Somalias hårdest ramte områder, er ikke usædvanlig. Det bringer deres liv i fare og frarøver sårbare børn og familier livreddende assistance.

I februar 2017 blev to nødhjælpsarbejdere fra et behandlingscenter for underernærede personer i Somalia, sammen med deres chauffør, kidnappet af en væbnet gruppe for senere at blive løsladt.

På trods af den fare der er uløseligt forbundet med at levere livreddende hjælp til nogle af verdens mest sårbare regioner, er Red Barnets højeste prioritet altid personalets sikkerhed. Med tæt på 100 års erfaring i frontlinjen under humanitære katastrofer i lande som Syrien, Irak, Afghanistan og Yemen har organisationen opbygget et omfattende kendskab til og ekspertise i, hvordan personale beskyttes, så de kan fortsætte deres humanitære arbejde – selv i de mest risikable miljøer.

Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, erkender, at vedvarende og uforudsigelige konflikter gør det stadigt sværere for nødhjælpsorganisationer som Red Barnet at få hjælpen frem til mennesker i nød.

“Tragisk nok er det børn, der er i størst risiko for underernæring og sultedød. Det er altid de mindste, der betaler den største pris, selv om de ikke har nogen andel i krige og katastrofer,” siger han.

“Aller parter i disse konflikter må respektere international humanitær lovgivning og stoppe med at have civile og nødhjælpsarbejdere som mål, så vi uhindret kan få adgang til de mest sårbare mennesker,” siger Jonas Keiding Lindholm.