Gå til hovedindhold

Mobile menu

Nødhjælpen rokerer rundt

Karin Elisabeth Andersen får som ny landechef i Kenya ansvar for at udvide Folkekirkens Nødhjælps indsats i det østafrikanske land, hvor den danske humanitære organisation ikke før har haft et selvstændigt landekontor.

Det sker samtidig med, at presset stiger på flygtningelejrene i Kenya, hvor omkring 500.000 flygtninge lever i fattigdom og utryghed.

”Den største udfordring bliver at opbygge et netværk, etablere relationer til donorer og skabe vækst,” siger 48-årige Karin Elisabeth Lind, der var sekretariatschef i miljø-NGOen Verdens Skove - tidligere Nepenthes - frem til april 2014, da hun overgik til Nødhjælpen. 

Hun ankommer til Nairobi med erfaring fra en tilsvarende stilling i nabolandet Uganda, der står over for lignende udfordringer med en stor tilstrømning af især sydsudanesiske flygtninge.

I Uganda har Karin Elisabeth Lind siden 2014 været med til at sætte Folkekirkens Nødhjælp på landkortet. I samme periode er den store NGO som noget nyt begyndt at yde direkte nødhjælp til flygtninge.

Folkekirkens Nødhjælp arbejder i Kakuma-flygtningelejren i det nordvestlige Kenya. Her sørger man for skolegang og fritidsaktiviteter for de mange tusinde børn, der er drevet på flugt af borgerkrigen i Sydsudan og lever i et permanent tomrum.

Det er bl.a. dette arbejde, Karin Elisabeth Lind skal forsøge at udbygge, når hun starter i sit nye job efter sommerferien.

”Med en landechef bliver det nemmere at positionere og sælge sig selv som organisation. Der er hierarkier alle steder, og hvis en landechef beder om et møde, er det nemmere at få i stand,” siger hun.

Led i større rokade

Karin Elisabeth Linds jobskifte er en del af en større rokade i Folkekirkens Nødhjælps landekontorer.

I Uganda overdrager hun nøglerne til Peter Bo Larsen, der kommer fra en stilling som landechef i Cambodja i Sydøstasien. Han vil især have fokus på flygtningestrømmene fra Sydsudan.

”Vi skal fortsat både støtte op om flygtninge og lokalbefolkning og igangsætte projekter, der inddrager begge grupper på en sådan måde, at de på sigt kan klare sig uden vores hjælp,” siger Peter Bo Larsen.

”Derudover skal vi konstant minde verden om de mange, mange flygtninge her. Det er, som om de flygtninge, der nærmer sig Middelhavet, løber med al opmærksomheden – og pengene! Det er skidt, for hvis vi ikke kan hjælpe folk her, risikerer vi, at de slutter sig til de mange, der søger mod Europa.”

Peter Bo Larsen er allerede tiltrådt som landechef i Uganda. Hans gamle landekontor i Cambodja overtages af Kristen Rasmussen, der siden 2012 har været en nytænkende programkoordinator for Folkekirkens Nødhjælp.

Endelig er der kommet en ny landechef i Sydsudan i skikkelse af Alexandre ’Ali’ Blaise Balmer, som senest har stået i spidsen for Folkekirkens Nødhjælps største humanitære projekt i det kriseramte land. Hun afløser Nina Pedersen, der startede som landechef i efteråret 2015.