Nødhjælpen til danske virksomheder, der investerer i Afrika: Vis ansvarlighed

Laurits Holdt

Mandag aften bragte DR1 programmet Den hvide mand med vindmøllerne om Vestas’ vindmølleprojekt i Kenya. Programmet belyser, hvordan investeringsprojektet har medført store problemer for lokalbefolkningen med jordrettigheder, prostitution og alkoholmisbrug.

Folkekirkens Nødhjælp er til stede i lokalområdet, der også huser op mod 200.000 flygtninge i nærområdet fra konflikten i Sydsudan. Organisationen har derfor nøje fulgt sagen, skriver den i en pressemeddelelse.

”Hvis vi skal undgå at se lignende eksempler i fremtiden, er der brug for, at investorer, virksomheder og politikere, der vil investere i Afrika, erkender, at ansvarlighed skal øverst på dagsordenen. Det er fundamentalt anderledes at sætte vindmøller op i Nordsøen end i Afrika. Hvis ikke man gør sig det klart fra starten, så risikerer man at brænde nallerne,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Hun appellerer derfor til virksomheder, der investerer i Afrika, om at søge råd og samarbejde med civilsamfundsorganisationerne om at gennemføre investeringer, så de også kommer den lokale befolkning til gavn.

”Vi har et solidt kendskab til lokale forhold og er eksperter på menneskerettigheder og klima. Vi ser derfor store muligheder i at trække på hinandens kompetencer, når virksomheder går ind på ukendt territorium, ” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Grøn energi i Afrika er en nødvendighed

Folkekirkens Nødhjælp støtter visionen om at fremme vedvarende energi i Afrika. Det er en nødvendig forudsætning for at skabe bæredygtig udvikling, noget mange ulande, f.eks. Kenya, selv efterspørger, skriver den.

Samtidig har den danske regering som ambition at øge samarbejdet med investorer og virksomheder i udviklingslandene – en ambition som Folkekirkens Nødhjælp støtter. Men hvis ikke programmer som DR’s Horisont skal blive en ugentlig begivenhed, er det vigtigt, at også politikerne lærer af erfaringerne fra dette projekt og sikrer, at investeringer er ansvarlige fra dag ét og ikke bliver på bekostning af verdens fattigste, lyder det i pressemeddelelsen.

”Folkekirkens Nødhjælp har arbejdet for verdens fattigste i knap 100 år, og vi ser store muligheder i at arbejde sammen om at fremme ansvarlige investeringer og skabe konkrete løsninger til fordel for såvel virksomheder som verdens fattigste,” siger generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen.

Der er dog én vigtig præmis for samarbejdsmulighederne, skriver organisationen.

”Vi er talerør for verdens fattigste. Som organisation har vi en forpligtelse til at sikre at de virksomheder, som vi samarbejder med, overholder internationale standarder og fremmer grønne løsninger. De skal være interesseret i en åben dialog om, hvordan man undgår konflikter,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Horisonts ”Den hvide mand med vindmøllerne” blev sendt 3. oktober og kan ses her