Gå til hovedindhold

Mobile menu

Norsk præst tilbage til Danmission

Arngeir Langås er pr. 1 februar 2017 tiltrådt som fagkonsulent for kirkeudvikling i missionsselskabet Danmission, hvor hans hovedopgave er at styrke samarbejdet med de kristne kirker ude i verden, kirkernes udvikling og omsorgsarbejde.

Danmission

Den 47-årige norske præst er ikke et nyt ansigt i organisationen med domicil på Strandagervej i det fashionable Hellerup i det nordlige København. Han lagde grundstenen til Danmissions kristne-muslimske dialogarbejde på den østafrikanske ø-gruppe Zanzibar i 00’erne. 

I 2001 var Arngeir Langås og hans kone, Dorthe Davidsen, Danmissions første udsendinge til Zanzibar, der er en del af Tanzania. Her var intet job at overtage, men den åbne opgave bestod i at udvikle gode kristne-muslimske relationer på de helt overvejende muslimske øer.

Som præst i den lutherske kirke fik Arngeir Langås hurtigt etableret et samarbejde med de katolske og anglikanske kirker og den muslimske muftis kontor.

Da parret rejste hjem ni år senere, var sykolen Upendo – et projekt for kristne og muslimske kvinder – veletableret. Det tværreligiøse dialogcenter ’Zanzibar Interfaith Centre’ var indviet og Arngeir Langås havde også været involveret i dannelsen af en fredskomité for kristne og muslimske ledere.

Det er med samme åbenhed og tro på samarbejdets muligheder, at han går til sit nye arbejde:

”Jeg glæder mig til at arbejde med kirkernes lokale diakoniinitiativer og deres udvikling. Det handler om at lytte og forstå forskellige kontekster og på den baggrund finde ud af, hvordan man gør tingene sammen”, siger han,

Arngeir Langås vender tilbage til Danmission fra en stilling som partnerkoordinator for kristne-muslimske relationer i missionselskabet Mission Afrika (tidl. Sudanmissionen), hvor han blev ansat, da han og familien kom hjem fra Zanzibar i 2010.

Fra 2012 har han sideløbende skrevet på et snart afsluttet ph.d.-projekt om kristne-muslimske relationer på ø-gruppen i Det indiske Ocean ud for Østafrikas kyst.

Missionærbarnet fra Madagaskar

Interessen for kirkens rolle i verden opdrev Arngeir Langås ikke på egen hånd. Som barn af norske missionærer på Madagaskar har han nærmere fået den ind med modermælken.

”Alle kigger sig jo tilbage og ser, om de kan finde en rød tråd i deres liv og der er da ingen tvivl om, at det kirkelige og det internationale har fyldt både i min barndom og mit voksenliv”, bemærker han.

Langås blev født i 1970 i Norge. Han færdiggjorde sine teologistuder i 1997 og blev ordineret præst året efter. Senere studerede han praktisk pædagogik på universitetet og flyttede til Danmark i 1998, da han blev gift med danske Dorthe Davidsen.

Parret bor med deres to børn i midtjyske Voel ved Silkeborg, men har planer om at flytte til Sjælland.