Nu er der penge til ofrene for Rana Plaza-ulykken

Laurits Holdt

Der er nu samlet 200 millioner kroner ind til den fond, der skal yde erstatning til ofrene og de efterladte efter ulykken i Bangladesh, hvor fabriksbygningen Rana Plaza styrtede sammen. Det skriver Fagbladet 3F fredag.

Flere end 1.100 mennesker blev dræbt og 2.500 blev såret i ulykken i april 2013.

Pengene kommer fra en række af de store tøjfirmaer, der fik tøj produceret i fabrikkerne i bygningen og at det ønskede beløb på 30 millioner dollars, der svarer til omkring 200 millioner kroner, kom i hus skyldes bl.a. pres fra fagforbund, ngo’er og en række regeringer, skriver bladet.

Den danske virksomhed Mascot, der laver arbejdstøj, var blandt de firmaer, der tidligt indvilgede i at bidrage til fonden.

“Dette erstatningsprogram er banebrydende for arbejdsulykker i tekstilbranchens leverandørkæde, men de store firmaers manglende ansvarlighed over for de arbejdere, der laver deres tøj, har været åbenlys,” siger Jyrki Raina, der er generalsekretær for det globale forbund IndustriALL ifølge bladet.
 
Forleden blev 42 personer, herunder ejeren af bygningen og direktørerne for flere af de fabrikker, der havde hjemme i bygningen, tiltalt for mord i forbindelse med ulykken. At de er tiltalt for mord og ikke “blot” manddrab betyder, at de kan idømmes dødsstraf, hvis de bliver kendt skyldige.

Tiltalerne skyldes, at der var blevet bygget ekstra etager på industribygningen, hvilket var med til at gøre den ustabil og det førte i sidste ende til at den styrtede sammen mens tusinder var på arbejde.