Ny butik på vej med overskudsmad

Forfatter billede

Hvert år smider fødevareindustrien og butikkerne tilsammen over 300.000 ton mad ud. Folkekirkens Nødhjælp vil nu sammen med fødevareBanken gå aktivt ind i kampen mod madspild med en butik, der vil sælge overskudsmad til en billig pris.

Madvarer, der har passeret mindst-holdbar-tildatoen, er forkert mærkede eller i beskadiget emballage, bliver smidt ud i stort omfang – så stort, at det årlige spild herhjemme løber op i 303.000 ton.

Nu vil Folkekirkens Nødhjælp i samarbejde med fødevareBanken og Dansk Supermarked (Netto, Føtex, Bilka og Salling) forsøge at etablere en butik med overskudsmad.

Tanken bag er at modarbejde det store madspild.

Butikken får navnet ReFood, og den åbner efter planen på Nørrebro i begyndelsen af 2015. Butikken vil både være for de, der vil handle på grund af lave priser og for de, der bare er imod spild af mad.

Overskuddet fra butikken vil gå til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe sult i nogle af verdens fattigste lande, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Overskud til arbejdet mod sult

Varerne vil blive solgt ca. 50-70 procent billigere end i almindelige supermarkeder, og varesortimentet bliver blandt andet brød, frugt og grøntsager, mejeriprodukter og udvalgte kolonialvarer.

Kød og kødpålæg vil i første omgang ikke blive solgt i butikken.

”Vi synes, at ReFood er en fantastisk ide! Der er et direkte link mellem vores arbejde med at bekæmpe sult i verdens fattigste lande og bekæmpelse af madspild i Danmark. Med ReFood kan vi både bekæmpe madspild herhjemme og skabe et overskud til arbejdet blandt mennesker, der sulter,” siger Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Dansk Supermarked, som allerede arbejder for at mindske spild af mad, vil gerne donere overskudsmad til butikken:

”I Dansk Supermarked har vi hele tiden fokus på madspild. Hvis et koncept som Refood kan etableres, så er det en win-win: Vi gør noget for at mindske madspild, vi støtter Folkekirkens Nødhjælp i deres internationale arbejde, og vi hjælper fødevareBanken. Men der er nogle tekniske udfordringer med for eksempel moms og fødevareregler, hvor vi har brug for en politisk afklaring for at komme videre”, siger Helene Regnell, CSR-chef i Dansk Supermarked.

Kan blive til flere butikker

FødevareBanken skal stå for distribution af maden til den planlagte nye butik. FødevareBanken er en non-profit organisation, som i forvejen modtager og fordeler overskudsmad til organisationer, der hjælper socialt udsatte.

”Der er meget mere overskudsmad, end vores nuværende modtagere kan aftage, så hvis vores fødevaredonorer er med på det, er en butik med overskudsmad en rigtig fin ide, fordi vi kan nå grupper, som ikke kommer på eksempelvis væresteder”, siger fødevareBankens direktør Karen Inger Thorsen.

Skitse: Folkekirkens Nødhjælp

Hvis konceptet er rentabelt og bæredygtigt, vil Folkekirkens Nødhjælp åbne flere butikker landet over, fordi ideen er så oplagt for en organisation, der har bekæmpelse af sult som kernesag.

Initiativtagerne ser gerne samarbejder med en bred kreds af aktører på madspilds- og fødevareområdet, og forbrugerbevægelsen ”Stop Spild Af Mad” bakker også op om den nye butik.