Ny forkvinde hos AIDS Fondet

c475fb_gittekronborg
Forfatter billede

Efter et online-valg i juni har AIDS-Fondets bestyrelse nu konstitueret sig med overlæge Gitte Kronborg som ny formand. Hun afløser professor, dr. med. Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital i Skejby, der røg helt ud af den syv medlemmer store forsamling. Han har været formand siden efteråret 2008.

Begge stillede op til en lægefaglig plads i bestyrelsen, hvor Kronborg vandt. Efter at der var valgt i alt fire medlemmer udpegede bestyrelsen selv yderligere tre til forsamlingen. Heller ikke her kom Lars Østergaard i betragtning, således at han i dag slet ikke sidder i bestyrelsen. 

Han skrev ellers i sin opstillingsomtale – valgprogram om man vil -, at “AIDS-Fondet står mit hjerte nær”.

“Fondet har gennemgået en særdeles udfordrende fusion af hele fire organisationer på samme tid samt et direktør-skifte. Så store ændringer tager tid, men det er min fornemmelse, at der nu er ved at være skabt den ro og styrke, der skal til for at bringe Fondets arbejde endnu videre”.

“Jeg søger helst konsensus, men kan også træffe mindre populære beslutninger, hvis det måtte være til bedst varetagelse af Fondets tarv”, anførte Østergaard og nævnte, at han er ved at tage en uddannelse i bestyrelsesarbejde (Board Governance). 

Ved bestyrelsesvalget i juni 2012 fik Lars Østergaard flere stemmer end nogen anden – 91. Han kom dengang ind ved det første direkte valg i den nye sammenlagte organisation efter fusionen mellem STOP AIDS, AIDS-Linien, Rådgivningen for hiv-smittede og det tidligere (mindre) AIDS-Fondet.

I april 2015 modtog den engagerede forsker regeringens store forskningskommunikationspris på 100.000 kr.

Lars Østergaard forsker i alvorlige infektionssygdomme som meningitis (hjernehindebetændelse) og hiv (den virus, der kan føre til aids i udbrud) og har længe ydet en særlig indsats for at kommunikere sin forskning ud til offentligheden på en levende og vedkommende måde i bl.a. radio, TV og aviser, som det hed.

Han var således meget synlig i medierne i forbindelse med ebolaepidemien i Vestafrika og forklarede danskerne om sygdommens forløb og forebyggelse.

I november i fjor forestod han sammen med bl.a. fondets præsident, skuespillerinden Susse Wold, AIDS Fondets store 30 års juilæums-arrangement med musikalsk underholdning af sangerinden Szhirley i Sky Baren på hotel Bella Sky på Amager. 

Og så sent som i juni i år overrakte den afgåede formand AIDS Fondet store forskningspris – se 

 https://aidsfondet.dk/laege-odense-faar-aids-fondets-forskningspris

Den nye i spidsen 

Den nye kost i skabet, 54-årige Gitte Kronborg arbejder til daglig på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital. Hun har beskæftiget sig med behandling af hiv siden 1993, hvor den effektive kombinationsbehandling endnu ikke fandtes. Den kom først i 1996.

I dag er de fleste af hendes patienter raske, de skal dog tage medicin hver dag for at holde infektionen nede. Samtidig ser hun en lille gruppe patienter, som af forskellige årsager bliver alvorligt syge og må indlægges.

Gitte Kronborg er Hvidovre Hospitals repræsentant i Den Danske Hiv-Kohorte, der er en database med anonymiserede behandlingsdata på alle hiv-smittede i Danmark. Databasen bruges til forskning og har bidraget med unikke forskningsresultater.

Som formand for AIDS-Fondet vil Gitte Kronborg bl.a. arbejde for, at en ny forebyggende behandling, kaldet PrEP, kommer til Danmark. Behandlingen kan være med til at stoppe spredningen af hiv i Danmark, hvis man giver den til dem, der er i størst risiko for at få hiv.

Kronborg var med i bestyrelsen for Dansk Infektionsmedicinsk Selskab 2001-2007 og selskabets formand 2003-07. Hun modtog AIDS Fondets kommunikationspris i 2013 og bor i Gentofte i det nordlige København.

 

To nye i spidsen indenfor to år 

Med Gitte Kronborg som ny formand er de ledende ansigter i foreningen skiftet ud indenfor to år. AIDS Fondets direktør siden 1998, Henriette Laursen, skiftede i september 2014 til posten som generalsekretær i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og blev erstattet af Klaus Legau. 

I medfør af det overraskende formandsskifte her i 2016 bør det nævnes, at Lars Østergaard selv kom til i november 2008 ved at stille op mod overlæge, professor, dr.med Peter Skinhøj, Rigshospitalet, som havde været formand i AIDS-Fondet siden 1999.

Forbillede for Østergaard er i øvrigt den canadiske indianer og coach Hawk of the Yellow Wind. Den 52-årige rock- og fodboldinteresserede far til tre bor i Aarhus-bydelen Risskov.

 

SF-politiker som næstforkvinde

Ayfer Baykal blev genvalgt som næstformand. Hun er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for SF og medlem af socialudvalget.

 

Nye bestyrelsesmedlemmer

Valget betyder et goddag til to nye bestyrelsesmedlemmer: Nicolai Fløe Jørgensen, der er advokat og partner i advokatfirmaet Moltke Leth samt Kirsten Kaas, som er leder af Kofoeds Skoles Oplysningsforbund.

 

Tre medlemmer genvalgt fra den afgående bestyrelse

Susan Cowan afdelingslæge, Statens Serum Institut

Peter Andersen, program manager

Thomas R. Kristensen, redaktør.

 

FAKTA

I juni stemte medlemmer, frivillige og ansatte om, hver der skal sidde i AIDS-Fondets bestyrelse de kommende to år.

Ved valget, der blev afviklet som en afstemning online, blev der valgt fire bestyrelsesmedlemmer, som efter vedtægterne skulle supplere sig med tre andre medlemmer. Herefter har bestyrelsen konstitueret sig.

Valgroceduren skal sikre, at AIDS-Fondets målgrupper – hiv-smittede, etniske minoriteter og mænd der har sex med mænd – er repræsenteret i bestyrelsen, hedder det.

AIDS-Fondets øverste myndighed er bestyrelsen.
Det er bestyrelsen, som har det øverste ansvar for Fondets drift og varetager uddeling af Fondets midler. Det betyder, at bestyrelsen bedømmer ansøgninger om penge til patientstøtte, forskning eller informationsprojekter. 

Bestyrelsens sammensætning
Bestyrelsen består af syv personer, der vælges for to år ad gangen.
Bestyrelsen skal jf. AIDS-Fondets vedtægter sættes sammen således:

A. en læge, hvis hovedopgave er forskning i/behandling af hiv/aids*
B. tre personer blandt de stemmeberettigede**
C. tre personer, som fagligt kan bidrage til at løfte Fondets formål***

Bestyrelsens medlemmer i kategori A og B bliver valgt af de stemmeberettigede.
De valgte medlemmer kategori A og B supplerer sig selv med de tre personer i kategori C.

Alle i bestyrelsen arbejder ulønnet.

AIDS Fondets historie

AIDS-Fondet blev etableret i 1985, da en mand dukkede op hos en advokat i København. Han ønskede at lave et testamente, der skulle gå til forskning og støtte til mennesker, som lever med hiv og aids.

I stedet for at donere pengene som en enkeltstående gave, blev det besluttet at oprette et privat fond, der kunne give støtte i mange år fremover.

Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske lavede en ekstraordinær indsamling blandt sine medlemmer, og i løbet af sommeren 1985 havde foreningen rejst de 50.000 kr., der skulle til for at etablere et fond.

Her fondens beskrivelse af sig selv og sit arbejde – se

https://aidsfondet.dk/om-aids-fondet