Ny præsident i Peru efter tæt valg

21902041983_ac88a4e732_h
Pedro Pablo Kuczynski til højre under et besøg på et marked i 2015.
Foto: (CC BY-NC-SA 2.0)
Laurits Holdt

15. juni 2016

Perus kommende præsident hedder Pedro Pablo Kuczynski. Han er født i hovedstaden Lima i 1938 af polsk-schweiziske forældre, der forlod Europa efter Hitler kom til magten i Tyskland.

Han har studeret på bl.a. Oxford og Princeton universiteterne og begyndte at arbejde som økonom i Verdensbanken som 23-årig. Han har været minister i flere omgange – først gang i 1980, hvor han blev udnævnt til minister for minedrift og energi. Fra 2005 til 2006 var han landets premierminister. Han har desuden arbejdet på Wall Street.

Politisk set hører han til centrum-højre og er erklæret tilhænger af det frie marked.

Under valgkampen sagde han bl.a. at for ham er økonomisk vækst og sociale investeringer vigtige. Han har også lovet at arbejde for større økonomisk lighed, styrke uddannelsesniveauet ved at hæve lærernes lønninger og støtte landets bønder.

På udenrigsfronten har har lovet, at forsøge at skabe bedre relationer til nabolandet Chile. De to lande er bl.a. uenige om grænsedragningen til søs.

Familieforbindelsen

I anden og afgørende runde af valget 10. juni stod Kuczynski overfor Keiko Fujimori, født i 1975, der er datter af landets tidligere præsident Alberto Fujimori.

Alberto Fujimori, der var præsident fra 1990 til 2000, sidder i dag i fængsel. Han er dømt for krænkelser af menneskerettighederne og korruption. På trods af hans gerninger og domme er han fortsat meget populær i befolkningen.

En af årsagerne til hans popularitet er, at landet oplevede en relativt stor økonomisk vækst under hans præsidentskab.

En anden årsag er, at det lykkedes ham at sætte en stopper for oprørsbevægelsen Den lysende Sti, der med årene udviklede sig til en terrororganisation. Et af hans værktøjer var regulære dødspatruljer og det medvirkede til han fængselsdom.

Familieforbindelsen blev brugt aktivt i Kuczynskis valgkamp. Han advarede om at den korruption og autoritære ledelsesstil, der kendetegnede den ældre Fujimoris embedsperiode kunne vende tilbage, hvis et flertal af vælgerne satte deres kryds ved den yngre Fujimori.

Op til valget så det dog ud til at hun ville vinde men endte med at bliver overhalet og tabte men en meget lille margin. Kuczynski fik ifølge det officielle resultat 50,1 procent af stemmerne mens Fujimori fik 49,9 procent.

Fujimoris kom dog ikke tomhændet ud af valget. Hendes parti, Fuerza Popular, fik flertal i landets parlament, kongressen, med 71 ud af de 130 pladser.