Gå til hovedindhold

Mobile menu

Ny rapport: Afrikas oligarker plyndrer deres lande

Panama-papirerne viste, at flere afrikanske politikere har deponeret deres formuer på off-shore-kontoer. Men hvordan kunne pengene nå dertil? Et transnationalt reporterteam fra syv afrikanske lande har undersøgt deres regeringers plyndring.

Fra rapportens forside

Rapporten ”The Plunder Route to Panama” viser, at en række afrikanske ledere gør mere end bare at lade sig bestikke af udenlandske virksomheder eller snyde med skat. Ifølge rapporten etablerer de systematisk magtstrukturer med deres venner eller familiemedlemmer i førersædet for at stjæle milliarder af dollars og deponere dem udenfor deres landes grænser.

Syv journalister har udarbejdet rapporten, som African Investigative Publishing Collective, Africa Uncensored og Zam magazine har udgivet, og som har eksempler fra syv afrikanske lande: Togo, Mozambique, Den Demokratiske Republik Congo, Rwanda, Burundi, Sydafrika og Botswana.

Panama-papirenes afsløringer om forskellige afrikanske politikere og embedsfolks involvering i at skjule formuer i skattely har inspireret journalisterne bag rapporten til at grave dybere og vise de skjulte penges spor.

Fra turismeindustrien i Botswana, som ifølge rapporten kontrolleres af præsidenten Ian Khama og hans venner og familie, til de forsvundne indtægter fra mineindustrien i Mozambique, præsenterer rapporten konkrete eksempler på ulovlige pengestrømme, der flyder fra afrikanske landsbyer til hemmelige kontoer i skattely.

Læs hele rapporten her