Ny rapport: Franskmænd leverede våben til folkemordet i Rwanda

nyamata_memorial_site_13
Kranier fra nogle af folkemordets ofre i et mindecenter i byen Nyamata.
Foto: Fanny Schertzer (CC BY-SA 3.0)
Laurits Holdt

Da folkemordet i Rwanda i foråret og sommeren 1994 var i fuld gang, blev der leveret våben af repræsentanter for det officielle Frankrig. Franskmændene hjalp desuden nogle af personerne bag folkemordet – selvom de udmærket vidste, at der blev begået omfattende massakrer på civile. Det skriver det amerikanske advokatfirma Cunningham Levy Muse i en rapport, der er bestilt af Rwandas regering.

Tidligere har flere andre rapporter konkluderet, at Frankrig støttede og hjalp regimet, der stod bag folkemordet.

Den nye rapport baserer sig på dokumenter fra åbne arkiver og forfatterne appellerer til Frankrig om at åben sine arkiver, så de fortrolige dokumenter om hvad der skete før, under og umiddelbart efter folkemordet kan komme for dagens lys.

Efter folkemordet har Frankrig besværliggjort undersøgelserne af begivenhederne ved ikke at udlevere personer, der er mistænkt for meddelagtighed i folkemordet og dokumenter om begivenhederne, hedder det i rapporten.

800.000 blev dræbt på få måneder

Folkemordet foregik i perioden fra april til juli 1994 og det anslås at op mod 800.000 mennesker blev dræbt. Kort fortalt var det ekstremistiske kræfter blandt hutu-befolkningen der planlagde og fik store dele af befolkningen med til at dræbe medlemmer af tutsi-befolkningen – samt hutuer, der ikke støttede ekstremisterne. Hutuerne udgør flertallet i Rwanda.

En af anklagerne i rapporten går på, at Frankrig gav husly til den midlertidige regering, der blev indsat efter præsident Habyarimana blev dræbt i et flystyrt på vej hjem fra et regionalt topmøde i Tanzania. Omstændighederne omkring styrtet er fortsat ikke fuldt belyste. Lederne af den midlertidige regering er senere blevet dømt for deltagelse i folkemordet.

Nyhedsstationen CNN har forsøgt, at få en officiel fransk reaktion på rapporten, men det er ikke lykkes. Stationen citerer dog forhenværende forsvarsminister Jean-Yves Le Drian, der tidligere har udtalt, at påstanden om at det franske militær skulle have deltaget i folkemordet er en foragtelig løgn.

Savner kritik af det nuværende styre

CNN har også talt med Human Rights Watch. Her siger lederen for organisationens Centralafrika-afdeling, Ida Sawyer, at hendes organisation støtter tiltag, der kan skabe klarhed om Frankrigs andel i folkemordet.

Hun mener dog også, at rapporten har den væsentlige mangel, at den ikke ser kritisk på Paul Kagame og hans parti Rwandan Patriotic Front, der tog magten efter folkemordet. Kagame og hans parti sidder i dag tungt på magten i landet og der er talrige rapporter om undertrykkelse af og overgreb mod kritikere at regimet.

Rwanda har traditionelt været en del af den fransk-dominerede del af Afrika. Man siden folkemordet har forholdet mellem de to lande været temmelig anstrengt.

Download rapporten “Report and recommendation to the government of Rwanda on the role of French officials in the genocide against the Tutsi” (PDF, 53 sider)