Ny rapport: Kamp mod fejlernæring er kørt af sporet

misshapen-weight-thick-obesity-overweight-373064_maxpixel
Forfatter billede

Forkert ernæring er et udbredt problem i verden, og der er ikke meget der tyder på, at verdens lande vil kunne opfylde de ni mål, de har meldt sig til at nå inden 2025.

Det viser den årlige Global Nutrition Report, som blev præsenteret i Bangkok torsdag. Rapporten gør status på, hvordan det går med kampen mod fejlernæring rundt om i verden – og der er stadig meget at rette op på, lyder konklusionen.

Forskerne bag rapporten har undersøgt 194 lande i verden og kommer frem til, at ingen af dem er i nærheden af at opfylde de mål, der er sat frem mod 2025. Kun under halvdelen af dem er på vej mod at opfylde bare et enkelt mål.

Det er ikke kun et sundhedsmæssigt problem, men også et socialt og økonomisk problem for e fleste lande. Ifølge rapporten koster forkert eller mangelfuld ernæring samlet set verdens lande et beløb svarende til omkring 23 billioner – altså 23.000 milliarder – kroner årligt.

Det modsatte problem, nemlig overvægt og fedme, koster over 3.000 milliarder kroner årligt.

”Tallene opfordrer til at handle omgående. Fejlernæring er skyld i flere sygdomme end nogen anden faktor,” siger Corinna Hawkes, der er medforfatter til rapporten og direktør for Centre for Food Policy.

Opskrifter der virker

Rapporten konstaterer også, at overvægt og fedme årligt er en bidragende faktor i fire millioner dødsfald på verdensplan. Omvendt tegner underernæring sig for omkring 45 procent af alle dødsfald blandt børn under fem år.

Den gode nyhed i rapporten er, at der også sker fremskridt på området, og at såvel overvægt som underernæring er problemer, der kan rettes op på.

Rapporten fremhæver blandt andet Mexico som et godt eksempel på, at en lille indsats kan være med til at bekæmpe overvægt blandt børn. Den mexicanske regering hævede afgiften på sukkerholdige læskedrikke, hvilket fik salget af disse sodavand og andre drikke til at falde med næsten 10 procent.

I Tanzania har regeringen sat ind for at forhindre anæmi, undervægt og for lav fødselsvægt blandt børn. Det er led i en ambitiøs femårsplan, hvis fokus er at sætte ind over for de mest sårbare – det vil sige især børn under fem år, teenagepiger og gravide kvinder. Indsatsen sker over en bred kam gennem social arbejde og bedre uddannelse om fødevarer og ernæring.

I Kina, som har verdens næsthøjeste antal underernærede indbyggere, samtidig med at landet oplever en stigende fedme-epidemi, har regeringen udarbejdet forskellige planer for at bekæmpe fejlernæringen blandt kineserne.

”Fejlernæring bremser den menneskelige udvikling over hele verden og koster milliarder af dollars årligt, men vi er nu i en position, hvor vi kan bekæmpe problemet,” siger Jessica Fanzo, PhD ved Johns Hopkins University og medforfatter til rapporten.

”Fra politikker såsom sukkerafgifter til nye date, der gør os i stand til at forstå, hvad folk spiser og hvordan vi bedst kan målrette indsatser, har det globale samfund nu de opskrifter, der virker,” siger hun.

Find rapporten her